Ziua internațională a solidarității cu deținuții politici din Belarus

A durat mai mult de o oră citirea cu voce tare a numelor deținuților politici din Belarus, lângă o pictură murală care-l reprezintă pe Ales Bialiațki în Vilnius, Lituania, pe 21 mai, cu ocazia Zilei de solidaritate cu deținuții politici din Belarus. Bialiațki, un activist belarus pro-democrație care a fost condamnat la închisoare în ceea ce Amnesty International a numit un „act flagrant de nedreptate”, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2022.

Sub conducerea autoritară a lui Aleksandr Lukașenko, în Belarus sunt aproape 1 500 de prizonieri politici. „Acești oameni au fost arestați și încarcerați pentru că și-au exercitat drepturile omului și libertățile fundamentale în căutarea democrației belaruse, pentru că au protestat împotriva unor alegeri frauduloase sau pentru că s-au opus războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a precizat Departamentul de Stat al SUA într-o declarație din 20 mai.

În Piața Catedralei din Vilnius, protestatarii au plasat 150 de saci reprezentând obiectele personale ale deținuților politici din Belarus.

Gențile conțin obiectele pe care le pot deține deținuții politici când sunt mutați într-o colonie penitenciară. Fiecare pungă are o etichetă cu numele unui deținut politic și sentința acestuia.

O geantă cu numele Mariei Kalesnikava, condamnată la 11 ani de închisoare.
Lukașenko, descris adesea drept ultimul dictator al Europei, este un aliat fidel al președintelui rus Vladimir Putin.

În 2020, au izbucnit demonstrații la nivel național după ce Lukașenko și-a declarat victoria în urma unor alegeri prezidențiale considerate pe scară largă ca fiind fraudate.

Protestatarii au ieșit în stradă, cerând alegeri corecte și înlătuerarea lui Lukașenko de la putere. Guvernul a răspuns cu brutalitate și arestări în masă. Represiunea a fost condamnată la nivel internațional.

De asemenea, în piață a fost amplasată o fotografie înrămată a deținutului politic Vitold Așurak. Așurak, membru al mai multor ONG-uri belaruse, printre care și For Freedom, a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu ușile închise „din cauza amenințării la adresa securității statului”. El a murit în urma unui stop cardiac în timp ce se afla în închisoare.

Washingtonul a condamnat Belarusul pentru că a întrerupt comunicarea între prizonierii politici și familiile acestora. În unele cazuri, rudele și avocații nici măcar nu știu unde sunt ținuți prizonierii.

Potrivit Uniunii Europene, Belarus a efectuat peste 40.000 de arestări motivate politic din vara anului 2020, în urma cărora au fost întocmite 12.000 de dosare penale.

Numele a peste 1500 de deținuți politici din Belarus au fost citite cu voce tare la un miting organizat la 21 mai în capitala Lituaniei, Vilnius. Ceremonii solemne au avut loc în mai multe orașe din întreaga lume, inclusiv la New York, Londra, Kiev, Praga și Zurich.