Ziua internaţională a comemorării Holocaustului. Cum a fost marcată în toată lumea

Un ecran video a fost instalat la memorialul Brzezinka. În acest an se împlinesc 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz. Comemorarea s-a desfășurat virtual din cauza pandemiei de COVID-19. Polonia, 27 ianuarie, 2021. 

O floare este așezată lângă inscripția „Auschwitz”, de la memorialul „Platforma 17”, din gara de trenuri Berlin-Grunewald, de unde cetățenii evrei au fost deportați în lagărele de concentrare naziste între anii 1941 și 1945, Berlin, Germania, 27 ianuarie, 2021. 

Un bărbat participă la ceremonia de comemorare a Zilei internaționale a Holocaustului la Muzeul Evreiesc și Centrul de promovare a toleranței din Moscova, Federația Rusă. 27 ianuarie 2021.  

 

Supraviețuitori ai Holocaustului poartă mască și păstrează distanța fizică în timpul participării la ceremonia dedicată Zilei internaționale a comemorării Holocaustului din orașul Haifa, din nordul Israelului. Evenimentul a avut loc în aer liber din cauza pandemiei de COVID-19 și a faptului că țara se află în carantină. 27 ianuarie, 2021. 

Lumânări aprinse în timpul ceremoniei de comemorare a Zilei internaționale de comemorare a Holocaustului de lângă monumentul Menora din Babin Iar, Kiev, Ucraina, 27 ianuarie, 2021. 

Câțiva oficiali ucraineni plantează copaci în timpul ceremoniei dedicată Zilei internaționale de comemorare a Holocaustului, Kiev, 27 ianuarie, 2021. 
 

Ziua internațională a comemorării Holocaustului, marcată la Centrul Memorial Potocari din Srebrenica, 27 ianuarie, 2021.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la Ziua internațională a comemorării Holocaustului, marcată la Chișinău

Ziua internațională a comemorării Holocaustului, marcată la Centrul Memorial Potocari din Srebrenica, 27 ianuarie, 2021.

Președintele Kosovo, Vjosa Osmani, participă la ceremonia dedicată Zilei internaționale a comemorării Holocaustului, 27 ianuarie, 2021.​

Președintele Ungariei, Janos Ader (centru) alături de liderul religios al comunității hasidice, rabinul Baruch Oberlander (dreapta) și rabinul executiv al EMIH Shlomo Koves (stânga), 27 ianuarie, 2021.

Un tramvai din Varșovia, Polonia, este marcat cu Steaua lui David, 27 ianuarie, 2021

Flori așezate pe o stelă, Memorialul evreilor asasinați din Europa, Berlin, Germania, 27 ianuarie 2021.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier participă la comemorarea victimelor regimului nazist. În timpul evenimentului îi este prezentată Tora ebraică. Berlin, Germania, 27 ianuarie, 2021

Istoricul Philipp Neumann-Thein în fața unei plăci comemorative din fața fostului lagăr de concentrare Buchenwald, de lângă Weimar, estul Germaniei, 27 ianuarie, 2021. 

Rabinul Rusiei Berel Lazar și președintele Federației comunităților evreiești din Rusia, Alexandr Boroda, la evenimentul dedicat comemorării victimelor Holocaustului, Muzeul Evreiesc și Centrul promovare a toleranței de la Moscova, 27 ianuarie, 2021.

Oamenii trec pe lângă pietre gravate cu numele cetățenilor evrei uciși de naziști, cartierul evreiesc din Roma, 27 ianuarie 2021.

Ziua internațională a comemorării Holocaustului, marcată la Kiev, 27 ianuarie, 2021

Oamenii vizitează memorialul „Platforma 17”, din gara de trenuri Berlin-Grunewald, de unde cetățenii evrei au fost deportați în lagărele de concentrare naziste între anii 1941 și 1945, Berlin, Germania, 27 ianuarie, 2021. 

Oamenii privest instalația cu lumini numită #everynamecounts (fiecare nume contează) ce proiectează numele victimelor regimului nazist. Proiecția a avut loc pe fațada clădirii Ambasadei Franței din Berlin, Germania, 22 ianuarie, 2021

În acest an, Ziua internațională a comemorării Holocaustului a fost marcată în întreaga lume pe fundalul epidemiei de coronavirus. Se estimează că peste 15 milioane de evrei, romi, sinti, persoane cu dizabilități, homosexuali, prizonieri au fost uciși în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.