Deputaţii PSRM şi ai Blocului ACUM, care au votat ieri conducerea Parlamentului şi au învestit un nou guvern în frunte cu Maia Sandu, s-au reunit azi într-o nouă şedinţă a legislativului.
Pe ordinea de zi au avut o singură chestiune, votată în unanimitate de cei 61 de deputaţi şi anume o declaraţie în care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare al Partidului Democrat care refuză să cedeze paşnic şi democratic puterea. În document se mai declară în afara legii Guvernul Filip și se cere Partidului Democrat să îndepărteze „mercenarii din instituțiile statului”.
Totodată deputaţii constată că ultimele hotărâri ale Curții Constituționale poartă caracter arbitrar și neconstituțional, fiind dictate de PD. Deputaţii au anunţat că se vor adresa instituțiilor internaționale, inclusiv la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a raporta abuzurile Curţii Constituţionale.
### Vezi și... ### Zile de tensiune la Chișinău: doi președinți, două guverne și o mare dilemă politicăÎnainte ca deputaţii să voteze această declaraţie, Curtea Constituţională a decis să-l suspende temporar pe şeful statului Igor Dodon pe motiv că acesta ar refuza deliberat să-şi îndeplinească obligaţia constituţională de a dizolva Parlamentul. Pavel Filip, în calitate de președinte interimar, a anunțat că dizolvă Parlamentul și că urmează alegeri anticipate pe 6 septembrie.
Igor Dodon care a fost prezent şi azi în Parlament a dezaprobat decizia magistraţilor Curţii pe care i-a ameninţat cu dosare penale: „Termenul limită de dizolvare a Parlamentului este data de 9. Ieri a fost termen legal de formare a majorităţii şi votarea guvernului. Premise legale de dizolvare a Parlamentului astăzi deja nu sunt. Hotărârea Curţii Constituţionale şi ulterior acţiunile lui Filip constituie uzurpare a puterii de stat.”
Igor Dodon a spus că în condiţiile actuale când PD nu vrea să cedeze paşnic puterea soluţii ar fi două: susţinerea populară masivă şi recunoaşterea de către comunitatea internaţională a noii guvernări din R. Moldova.
Lidera PAS, Maia Sandu, s-a adresat tuturor funcţionarilor publici, inclusiv din structurile de ordine să recunoască noua guvernare şi să nu mai execute ordinele Partidului Democrat. „Trecerea paşnică a puterii depinde acum de voi”, a mai spus Sandu.
„Vă ordon să vă faceţi datoria faţă de ţară şi faţă de cetăţenii noştri.”
Partidul Democrat a organizat azi un amplu protest în centrul capitalei. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a declarat între altele că Igor Dodon cu PSRM şi ACUM au capturat Parlamentul şi votează tot ce le dă în cap.
Manifestanții care au venit să susțină Partidul Democrat au votat o declarație prin care cer demisia președintelui Igor Dodon și alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate.
Parlamentul s-ar putea reuni într-o nouă şedinţă luni.
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a adresat azi forțelor politice din R. Moldova îndemnându-i să respecte democrația și statul de drept. „Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat... Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”, se spune în mesajul președintelui român.
Şi Guvernul României Guvernul României a făcut un apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. „Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european”.
Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic a publicat azi o declaraţie în care se arată „consternată” de comportamentul „arbitrat” al Curții Constituționale care a anulat toate actele aprobate de Parlament. „Comportamentul Curții Constituționale confirmă că aceasta și-a compromis rolul constituțional, acționând exclusiv în interesul unui partid politic”. Platforma, care include 86 de ONG-uri din Republica Moldova, a mai cerut, inclusiv partenerilor externi, recunoaşterea Parlamentului şi a noului guvernului.