Ziua Rusiei la Chișinău

Între laudele lui Dodon și unionismele ODIP.

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon l-a felicitat pe omologul său rus Vladimir Putin cu ocazia Zilei Rusiei. Dodon a lăudat în mesajul său de felicitare politica - inclusiv cea externă - a liderului de la Kremlin. Tot luni, un grup de activişti din organzaţia unionistă „Onoare, Demnitate şi Patrie”(ODIP) a protestat în faţa Ambasadei ruse de la Chişinău cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului. Relatează Alla Ceapai:

„La mulţi ani! Plecaţi acasă” acesta a fost mesajul pe care l-au transmis activiştii unionişti la sediul Ambasadei Rusiei din capitală.

Ei au scandat: „Armata rusă acasă!” şi „Putin Vova, ia-ţi armata din Moldova!”.

Fruntașul organizației ODIP, Vlad Bileţchi, a declarat presei că este inadmisibil că armata rusească - pe care a numit-o „de ocupaţie” - să staționeze în continuare în stânga Nistrului, după ce acum o lună Curtea Constituţională de la Chișinăua decis că „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau a baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională”.

Vlad Bileţchi: „Noi nu suntem anti-ruşi şi nu am fost niciodată. Noi suntem anti-ocupaţie, anti călcat în picioare a tot ce înseamnă naţional şi românesc, anti tot ce înseamnă lipsa de respect faţă de alte naţiuni, faţă de alte state chiar dacă suntem şi mai mici ca teritoriu. Federaţia Rusă, din 1992 şi până în prezent, ţine captivă o parte din statul Republica Moldova şi şantajează Republica Moldova ori de câte ori are ocazia.”

Ambasada Federației Ruse nu a avut vreo reacție la flash-mobul ce s-a desfășurat fără incidente. Aflat luna trecută într-o vizită în Moldova, ambasadorul cu misiuni speciale al Federației Ruse, Serghei Gubarev a declarat, între altele, că Moscova nu-și va revizui, deocamdată, poziția față de menținerea militarilor ruși în stânga Nistrului comentând astfel o decizie Curții Constituționale de la Chișinău care a confirmat că trupele militare ruse se află în mod ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Preşedintele moldovean Igor Dodon i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin un mesaj de felicitare în care lăudat politica promovată de liderul de la Kremlin spunând că pe plan intern Putin a reuşit „să reîntoarcă poporului rus încrederea în ziua de mâine”, iar pe plan extern să promoveze o politică „paşnică, consecventă şi echilibrată”.

În şase luni de mandat preşedintele Igor Dodon a avut cinci întrevederi cu liderul de la Kremlin, observă politologul Dionis Cenuşă într-o analiză publicată azi pe site-ul Agenţiei de presă IPN.

Expertul afirmă că „orice interacțiune nouă cu Putin sporește dependența lui Igor Dodon de factorii de decizie de la Moscova” şi de obiectivele pe care le are Rusia în Moldova şi în regiune. „Emanciparea autonomiei găgăuze și existența factorului transnistrean sunt alte două variabile care îi permit Rusiei să intervină oricând în Moldova”, crede Dionis Cenuşă.

În autonomia găgăuză şi în regiunea transnistreană au fost organizate luni ample evenimente culturale şi concerte cu ocazia zilei naționale a Federatiei Ruse.

La Comrat a venit într-o vizită de lucru guvernatorul din Sankt Petersburg Gheorghi Poltavcenko, care a semnat cu başcanul Găgăuziei Irina Vlah un protocol de colaborare comercial-economică.

La Tiraspol, liderul administrației separatiste Vadim Krasnoselski a declarat între altele că locuitorii regiunii transnistrene îşi leagă speranțele de Rusia pentru că Transnistria face parte, a spus Krasnoselski, din așa- numita comuniune ruskii mir, lumea rusă.