Sute de oameni din autonomia găgăuză, unii având „panglica Sf. Gheorghe” prinsă în piept, au început un marș la Comrat pentru a sărbători Ziua Victoriei.
Corespondentul Europei Libere Nicu Gușan relatează de la fața locului că printre cei care au purtat panglica interzisă printr-o lege adoptată de puterea centrală de la Chișinău se numără reprezentanți ai puterii locale din autonomia găgăuză, inclusiv membri ai Adunării Populare de la Comrat.
Evenimentul este supravegheat de carabinieri și polițiști, dar forțele de ordine nu au intervenit.
Cei care poartă „panglica sf. Gheorghe” la marșul din Comrat sunt în minoritate. Cei mai mulți participanți la marș au venit cu flori.
În noaptea de 8 mai, legislativul local a votat o nouă decizie pentru a permite folosirea în autonomia găgăuză a panglicii controversate. Curtea de Apel de la Comrat suspendase anterior o asemenea decizie a Adunării Populare și guvernatoarei Irina Vlah.
La sfârșitul lunii aprilie, parlamentul de la Chișinău și președinta Maia Sandu au interzis controversata panglică, spunând că a devenit un simbol al războiului lansat de Rusia în Ucraina, alături de literele „Z” și „V”.
Comentând decizia legislativului local din autonomia găgăuză, președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, le-a spus jurnaliștilor că liderii găgăuzi au făcut „exces de zel”. Grosu a vorbit la complexul memorial Eternitate din Chișinău unde a depus flori în memoria victimelor Celui de-al Doilea Război Mondial.
„Profit de ocazie și îi îndemn pe toți bărbații neamului, de la Sud la Nord: mai puțină emoție și mai multă compasiune pentru cei care au luptat și au plătit cu vieți. Prin asta ar trebui să ne manifestăm, nu prin ședințe nocturne să demonstrezi nu știu cui, nu știu ce. Asta-i chemarea mea pentru toate mințile fierbinți”, a mai spus Grosu.
Într-un avertisment înainte de 9 mai, poliția a dat publicității un infografic cu simbolurile care pot fi folosite la manifestările de Ziua Victoriei și cele interzise printr-o lege recentă.
Inspectoratul General al Poliției a mai reamintit că interdicția vizează inclusiv „panglica Sf. Gheorghe” folosită de politicienii pro-ruși la manifestările de 9 mai din ultimii ani, iar amenzile pentru încălcarea ei variază între 4.500 și 30.000 de lei.
Poliția a spus că va documenta cazurile de încălcare a legii, dar a sugerat că nu va interveni imediat împotriva contravenienților, ci va aplica amenzile ulterior.