În aceste zile se decide: guvern sau anticipate

Planul parlamentului R. Moldova

După hotărârea de ieri a Curții Constituționale favorabilă Maiei Sandu, Igor Grosu, premierul desemnat ultima oară de șefa statului, și-a depus azi în parlament o garnitură și un program de guvernare. Socialiștii, de votul cărora ar depinde în mare măsură viitorul acestei garnituri, nu au spus dacă au sau nu de gând s-o voteze, dar liderul lor a sugerat în schimb că a găsit în hotărârea curții o portiță pentru noi tentative de înaintare de candidați.

Your browser doesn’t support HTML5

În aceste zile se decide: guvern sau anticipate

Igor Dodon, pe care hotărârea de ieri a curții l-a înfuriat, acesta spunând într-o primă reacție că e “o lovitură constituțională” care transformă R. Moldova dintr-un stat parlamentar în prezidențial, a afirmat însă ulterior că a mai înțeles din aceeași decizie că un vot de neîncredere pentru guvernul Grosu nu înseamnă și dizolvarea parlamentului. „De fapt, dacă 51 de deputați nu votează pentru Grosu, asta nu aduce după sine automat dizolvarea parlamentului,” crede el.

Liderul PSRM Igor Dodon

„Prin urmare, pentru dizolvare, președintele trebuie din nou să consulte deputații, iar majoritatea parlamentară îi poate reclama dezacordul cu dizolvarea și prezenta un nou candidat de premier,” a scris liderul socialist pe Telegram.

Ideea lui Igor Dodon se bazează pe o parte a hotărârii de ieri a Curții, în care instanța, explicând de ce nu crede că șefa statului a acționat cu prea multă discreție când l-a desemnat pe Grosu, a sugerat că majoritatea e importantă, dar ea nu mai exista în acel moment, iar acum, dacă există, nu are decât să profite de viitoarea rundă de consultări pentru a-i avansa președintei premierul.

Olesea Stamate

Părerea liderului socialist contrastează cu o explicație a Olesei Stamate, consiliera șefei statului în probleme juridice, care a spus că procedura de dizolvare a parlamentului începe imediat ce expiră cele trei luni de la demisia vechiului guvern în care nu s-a putut învesti altul, adică peste o zi, pe 24 martie, iar consultările ce vor urma după un posibil eșec în parlament al guvernul Grosu sunt mai mult pentru stabilirea datei alegerilor și mai puțin pentru discuții despre noi investituri.

### Vezi și... ### Vlad Gribincea: Ce dorește PSRM - guvern de tranziție, propriul premier?

Deocamdată strategia socialiștilor rămâne incertă, ca și trăinicia coaliției formalizată de ei săptămâna trecută cu formațiunea Șor pentru a-l propune premier pe Golovatiuc. După votul socialist de ieri din parlament, prin care doi deputați din fracțiunea lor aliată - Petru Jardan și Denis Ulanov - au rămas fără imunitate fiind imediat reținuți pentru cercetări în două infracțiuni de rezonanță din ultimii ani, furtul bancar și concesionarea aeroportului, un parlamentar PSRM, Bogdan Țârdea, a semnalat pe rețele că acțiunea procurorilor ar fi lovit în majoritatea parlamentară, iar analistul politic de la Chișinău, Victor Ciobanu, a obținut un motiv în plus că creadă că PSRM va prefera un guvern învestit, nu anticipate:

Victor Ciobanu

„Dacă e să calificăm venirea în parlament a procurorului ca un semnal de avertizare, atunci balanța ar putea fi înclinată spre votarea unui guvern și atunci coaliția e sub semnul întrebării deja. Înțeleg că se încearcă acum tot felul de combinații pentru a asigura acest vot și cred că jocul acum se face pentru instalarea guvernului, și nu pentru declanșarea imediată a alegerilor. ”

Ar putea însă socialiștii respinge candidatura lui Grosu, iar ulterior cere Curții s-o determine pe șefa statului să le accepte candidatul lor de premier (e vorba de Vladimir Golovatiuc, ambasador moldovean la Moscova)?

Vladislav Gribincea

Vladislav Gribincea, director al centrului de Resurse Juridice de la Chișinău, se declară sceptic, pentru că asta ar însemna ca instanța să se contrazică pe ea însăși, după ce anterior a spus că dizolvarea parlamentului este o obligație, nu un drept al șefei statului, și aceasta survine negreșit când, timp de trei luni, înlocuirea guvernului nu s-a reușit: „Ar putea să mai încerce, dar e destul de riscant, adică nu au nici o siguranță că instanța nu le va spune: trei luni sunt trei luni. ”

Circumstanțe pentru declanșarea anticipatelor din cauza demisiei executivului în R. Moldova sunt două - trei luni fără guvern și 45 de zile pentru două încercări de a-l numi – dar ambele se întrunesc în aceste zile, pe 24 și 25 martie.