În actele moldovene, vasul care transporta nitrat de amoniu era proprietatea unei companii înregistrate în Panama

Imagine făcută cu drona cu portul devastat din Beirut

Agenția navală moldoveană a confirmat că nava Rhosus naviga sub pavilion moldovean în noiembrie 2013, când a fost reținută la Beirut, având la bord o mare cantitate de nitrat de amoniu, despre care se crede că este sursa puternicei deflagrației de marți în capitala libaneză.

Într-un comunicat al Agenției se precizează că vasul a fost reținut de autoritățile portuare libaneze, iar marfa a fost confiscată din cauza unor datorii ale armatorului. Ministrul de interne libanez Mohammed Fahmi a declarat că explozia pare să fi fost cauzată de detonarea a 2.700 de tone de nitrat de amoniu confiscate de pe un vas de transport în 2014 și stocate de atunci într-un depozit portuar.

Agenția navală moldoveană mai spune în comunicat că Rhosus a fost reținută în timp ce naviga din portul georgian Batumi spre Mozambic și a oprit la Beirut pentru înlăturarea unei defecțiuni tehnice. Armatorul - despre care presa a scris că ar fi un om de afaceri rus, Igor Greciușkin - a abandonat nava și echipajul.

Potrivit Associated Press, majoritatea marinarilor, care erau ucraineni, au rămas blocați temporar la Beirut după abandonarea navei de către Greciușkin. Vasul apare în actele moldovene ca proprietate a unei companii înregistrată în Panama, care l-a transmis în navlosire unei firme din Insulele Marshall.

Nava Rhosus a fost radiată din Registrul de stat al navelor din R. Moldova în 2014, când i-au expirat actele de înregistrare, se mai spune în comunicatul Agenției navale.