În ajun de sărbători, Ungaria forțată să liberalizeze prețul carburanților

Anunțuri că nu este benzină și motorină la o benzinărie MOL de la Budapesta, Ungaria, luni 5 decembrie 2022.

Chiar înainte de sărbători, guvernul ungar a fost obligat să renunțe la prețurile plafonate pentru carburanți, după ce sute de benzinării, mai ales independente, au rămas fără benzină și motorină, provocând cozi imense și panică printre clienți.

### Vezi și... ### Dacă treci cu mașina prin Ungaria, riști să nu găsești benzină: efectele plafonării prețurilor

Cel puțin trei factori au contribuit la această decizie, anunțată marți, 6 decembrie: reducerea drastică a livrărilor de țiței rusesc prin conducta Drujba, lucrările de întreținere la rafinăria MOL de pe Dunăre și creșterea cererii de carburanți.

Premierul Viktor Orban, un critic vocal al „birocraților din Bruxelles”, s-a grăbit să dea vina pe sancțiunile UE impuse pe țițeiul rusesc, cu scopul de a reduce veniturile Moscovei cu care finanțează invazia din Ucraina.

Concernul MOL, care are aproape monopol asupra pieței interne, a declarat că plafonul pe prețul benzinei și motorinei vândute numai rezidenților unguri s-a dovedit „nefinanțabil”, deoarece importatori importanți au încetat să mai livreze combustibili în Ungaria din cauza prețurilor scăzute, ceea ce a agravat penuria.

„Recent au intrat în vigoare noile sancțiuni europene pe petrolul rusesc”, a scris Orban pe Facebook „iar de acum în colo plătim prețul acestor sancțiuni la benzinăriile din toată Europa”.

Luni, 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul UE pe importul de țiței rusesc transportat pe mare – embargo care nu afectează Ungaria, Slovacia și Cehia – combinat cu plafonarea prețului de achiziție la 60 de dolari pentru un baril.

### Vezi și... ### Ungaria se opune ajutorului UE pentru Ucraina

De un an de zile, prețul la benzină și motorină, pentru consumatorii locali, era plafonat la 1,17 euro pe litru. De miercuri, 7 decembrie – a anunțat Gergely Gulyas, ministrul pentru relația cu biroul premierului - prețurile vor fi stabilite în funcție de tarifele pieței: 1,56 euro(640 de forinți) pe litru de benzină și 1,70 euro(699 de forinți) pe litru de motorină.

Prețul carburanților a fost plafonat în noiembrie 2021, în speranța de a controla inflația care începuse să crească amenințător în perioada post-Covid.

În feburuarie 2022, Rusia a invadat neprovocat Ucraina, ceea ce a accentuat criza energetică din Ungaria și din întreaga Europa, provocând și o explozie a prețurilor pentru alimente.

Consumul de combustibil în Ungaria a crescut cu aproximativ 25% față de anul trecut, relatează Reuters.