După aproape 27 de ani, tot mai multe sunt vocile care cred că la 27 august 1991 semnatarii Declarației de Independență au dat dovadă de mare curaj, oferind o șansă istorică Republicii Moldova ca cetățenii ei să-și făurească viitorul. În ultima vreme am discutat cu mai mulți deputați din primul Parlament, care spun că la acești 27 de ani de independență, ținând cont de rezultatele obținute pe plan politic, economic și social, nivelul de trai, dacă s-ar repeta acel moment istoric din 1991, s-ar fi gândit foarte mult asupra căii pe care ar alege-o. Încotro se îndreaptă Moldova? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.
Your browser doesn’t support HTML5
* * *
Moldovenii își pierd speranța. Nu este vorba doar de speranța politică, ci despre cea de viața fără griji, bunăstare și împlinire. Oamenii cu care am discutat la Bălți spun că statul lor merge cu viteză uriașă spre prăpastie, iar vestea proastă este că frânele au cedat. I-am întrebat dacă cunosc în ce direcție merge Republica Moldova.
– „Nu vedeți că de-amu scriu și pe garduri că „Belițî – russkii gorod” („Bălțiul este oraș rusesc”)? Ce să mai zici? Nu-i într-o direcție, nu-i, fiindcă îi dezbinare, dar îi cel mai ușor de prostit populația.”
– „Vorbesc de câți ani despre unirea cu Europa. Unde-i Europa și unde suntem noi?! Cu cine? Nici cu acela, nici cu celălalt. Dar faceți odată cu Europa ceea, faceți, ca lumea asta să simtă ceva!”
Europa Liberă: Lumea și ea se împarte. Unii vor ca țara să meargă spre Uniunea Europeană, alții vor ca țara să se apropie de Rusia.
– „Cei care lucrează în Rusia, au copii acolo, da, vor cu Rusia, dar care au copii prin Europa, care se simt bine acolo vor cu Europa. Nu depinde de omul simplu, depinde de conducere. Acolo se întind în stânga și în dreapta, noi unde au să ne ducă, acolo o să ne ducem. Noi ne supunem conducerii, dar ei nu ne duc nicăieri. În glod!”
Europa Liberă: Pe ce cale merge Moldova azi?
– „Pe calea sărăciei. Ne-au furat și-i vai de viață noastră. Acum, Plahotniuc dă la copii ajutoare și pe la roddom (maternitate), dar mie îmi pare că ajutoarele acestea îs tot banii cei pe care i-a furat până acum și acum cu încetul îi întoarce la copiii aceștia mici la roddom. Îi țara hoților! Lumea ca să-l aleagă, el îmi pare că vrea să cumpere lumea, că dă două pampersuri și o pelincă...”
Europa Liberă: Dar, în general, cu ce ar trebui să se ocupe politicienii?
– „Politicienii ar trebui să scoată miliardele pe care le-au furat de la lume, să facă băncile înapoi să lucreze.”
– „Miliardul acela au să-l găsească? Îs cumpărate peste hotare vile și fel de fel de bogății. Gata, banii nu-s, nu-i vedem noi. Noi, acești care lucrăm, am lucrat și lucrăm și până acum, dar...”
Europa Liberă: Dar Dvs. vă amintiți 27 august 1991, ziua în care s-a proclamat independența Republicii Moldova?
– „Nu-mi aduc aminte, de-amu îs atâția ani trecuți...”
Europa Liberă: 27 de ani pentru țară e mult, e puțin?
– „Sigur că-i mult. Mulți s-au îmbogățit și alții au sărăcit. Iaca ce s-a schimbat. Care-s prea bogați că nici nu mai știu ce să facă cu banii și care-s săraci că nu au ce mânca.”
Europa Liberă: Ia ziceți Dvs., cum au trecut acești 27 de ani de independență?
– „Rău, foarte rău au trecut. Politica-i incorectă, statul nu vrea să facă nimic și special se fac aucțioanele (licitațiile) de a vinde întreprinderile și tot să pună pe genunchi, ca acei de la guvernare să le răscumpere și pe asta să facă bani, și pe bază la ceea ce au construit oamenii. Au risipit
Te naști cu bani, te duci la grădiniță cu bani, la școală cu bani, la universitate cu bani, la lucru cu bani, de mori trebuie o grămadă de bani...
uzinele, au risipit fabricile, au vândut; politica de impozitare îi tare mare, statul ia numai impozite, dar de făcut nu construiește nimic, peste tot îi corupție. Te naști cu bani, te duci la grădiniță cu bani, la școală cu bani, la universitate cu bani, la lucru cu bani, de mori trebuie o grămadă de bani și nu mai știi pe ce să trăiești. Banul se duce – a crescut euro, a crescut dolarul, acum euro și dolarul scad, dar prețurile cresc mai departe.”
– „Spuneți că să-mi aduc aminte 27 de ani în urmă. Cu 27 de ani în urmă, ne-au dat bonuri. Unde-s bonurile noastre, unde au intrat ele că nici nu știm nimic, nimic? Cineva tot pe spinarea țăranului celui de la țară a îmbogățit. Au zis că au să ne vină procente, o dată nu ne-au dat un bănuț, un bănuț nu ne-au dat...”
– „Dar cineva s-a îmbogățit...”
Europa Liberă: Dar ce-i în puterea cetățeanului să facă ca să schimbe lucrurile și să nu vorbească doar critic despre acei care guvernează?
– „Asta-i imposibil în țara noastră. Numai milionarii se rup la putere. Acum cine-s la putere? Numai milionarii. Ei au o grămadă de bani și lor le ajunge din banii ceia. Ei nu se pot opri de-amu. Acel bogat pe acel sărac nu-l crede niciodată. Asta la dânșii îi ca un fel de întrecere, un fel de hobby mare, puternic, îi boală.”
Europa Liberă: Vin alegerile. În 24 februarie 2019 veți fi chemați să puneți ștampila pe buletinul de vot. Ce vor decide aceste alegeri parlamentare din iarnă?
– „Practic, nimic. Da, fac drumuri. Bravo, e o plăcere de a merge pe așa drumuri, dar asta-i minimumul...”
Europa Liberă: Eu am auzit declarația premierului Filip, care spunea că lumea nu pleacă din Republica Moldova că au salarii mici, dar pentru că nu este infrastructură bună.
– „Ia uitați-vă, nu numai la Bălți – de la Chișinău eu am venit, de la Ambasada României –, uitați-vă câți oameni stau acolo. Acesta-i tot răspunsul, nu trebuie altceva de făcut, duceți-vă la aeroport. Aceștia-s oameni nu care circulă că se duc în ospeție în Italia, în Franța ș.a., poate și este vreun procent, dar el îi foarte mic, aceștia îs toți cu lucrul, îs toți cu plecatul. Și iaca eu am învățat la universitate și vă spun – e o corupție totală. Eu am învățat în 2000 și ceva.”
Europa Liberă: Cum poate fi stârpită această corupție?
– „Numai oamenii o pot stârpi, mai mult nimeni, dar, luând în considerare că noi suntem un popor nu prea unit și nu prea ne dăm seama ce facem, suntem închiși în noi, ne ascundem unul de altul, în loc să ne ajutăm cu un sfat, noi râdem unul de altul. Pe de altă parte, noi suntem cu o mândrie tare mare și numai cu mândria și rămânem și mai mult nu-i nimic în țara asta.”
Europa Liberă: Dar mă întrebam: alegerile parlamentare din 2019, care vor avea loc în baza votului mixt, ce hotărăsc ele?
– „Merge vorba despre viitor și viitorul nu-i, este numai prezentul care ne duce în trecut. Poporul este indiferent singur față de dânsul. La noi iaca așa-i poporul. La mine în grădină este, eu îs mulțumit, dar ce se face la vecin sau ce se face în drum, pe stradă, iaca uitați-vă – gunoiul se aruncă pe drum...”
Europa Liberă: Deci, nu-l mai interesează pe cetățean lumea din jur?
– „Nu. Îl interesează numai atunci când critică.”
Europa Liberă: Sunteți reprezentantul generației tinere. Dacă ați merge Dvs. în politică și ați ajunge într-o funcție în stat, ce ați schimba? Și credeți că v-ar sta în putere să faceți schimbarea?
– „Pentru a face o schimbare, trebuie o echipă foarte bună și o echipă care începe de la zero, nu prin tați, bunici, cunoscuți, rude, nași, o echipă care vrea ceva să schimbe și o echipă cu cap, numai nu cum a fost făcut până acum – șoferii ajungeau într-un post mare, numai de atâta că erau membri de partid. Și asta-i o prostie tare mare partidele, nu-i normal într-o țară civilizată...”
Europa Liberă: Cât îs de interesați alegătorii atunci când vine politicianul și le spune că merge Moldova cu Estul sau cu Vestul?
– „Moldova îi împărțită în două părți – una duce în Rusia, alta în Europa...”
Europa Liberă: Au trecut 27 de ani și Republica Moldova rămâne un stat divizat teritorial, nu s-a reușit soluționarea problemei transnistrene. Cât de mult vă interesează, vă preocupă ca să se ajungă la un deznodământ al acestei probleme?
– „Transnistria, practic, asta-i o întrebare nehotărâtă. Poate economic ea să fie cumva ajutată de ruși, dar populația care-i acolo îi mai mult vorbitoare de limba rusă; armata rusă nu pleacă, fiindcă-i susținută de localnici. Asta-i clar ca bună ziua și nu mai pleacă ea. Vedeți că iaca câți ani au fost niciun politician n-a putut hotărî problema asta, măcar că atunci când a venit Voronin la putere spuneau că Voronin vine de la ruși, Lucinschi a venit de la ruși tot la noi la putere și au să hotărască. Și acum Dodon, dar asta nu se face, nu se hotărăște asta. Iaca mi-a dat, vedeți, am gazetă de la dânsul. Ei umblă și împrăștie iaca gazete...”
Europa Liberă: Dar dl Dodon zice că va pune umărul să se găsească o soluție pentru această criză transnistreană?
– „Mie mi-e interesant cum vrea el să facă asta. Cine crede în asta? Astea-s povești și, în general, asta-i numai politică, geopolitică, pentru a menține teritoriile cum face Rusia, cum a luat acum Crimeea, cum a luat și celelalte. Da, ea ține multe teritorii pe care nu le poate satisface cu un trai decent. Asta-i. Populația trăiește sărac, așa-i politica lor. Nu știu din care considerente ei socot că asta-i corect.”
Europa Liberă: La mulți ani, Republica Moldova!
– „Da, slavă Republicii Moldova, cu un viitor frumos și bun și tineretului multă răbdare! Celor care rămân aici – răbdare! Dar nu știu cine o să mai rămână.”
Europa Liberă: Pe ce cale merge azi Moldova?
– „Pe calea europeană, dar eu gândesc că de Europa se tem acei care nu vor să respecte legile. Lumea care-i deprinsă să respecte un mod cinstit de viață, civilizat tinde spre Europa, dar la care îi place modul sovietic, duce acel dor care n-o să mai fie niciodată. Dar știți cum s-a
Conducerea noastră a divizat țara în două părți...
întâmplat? Care și cum s-a aranjat. Care și-au aranjat copiii în Rusia au să țină cu Rusia, care și-au aranjat copiii în Europa, aceia tind spre Europa. Conducerea noastră a divizat țara în două părți.”
Europa Liberă: Și mai poate fi consolidată această societate scindată?
– „Poate să fie consolidată, dacă au să deschidă locuri de muncă aici și o să dea salarii decente ca lumea să se poată întreține aici, eu cred că atunci o să se consolideze și au să se întoarcă și acei care s-au dus.”
Europa Liberă: O dată la patru ani dvs., cetățenii, sunteți chemați la urnele de vot.
– „Da.”
Europa Liberă: Să-i alegeți pe cei mai buni dintre cei mai buni și politicienii ceia să vă reprezinte, să vă identificați cu ei și ei cu dvs.
– „Da, ne cheamă, dar ce folos? Ne amăgesc de fiecare dată. Promit marea și sarea și în final îi tot același lucru – ori își schimbă culoarea, ori își schimbă puțin denumirea, dar îi același lucru. Patrioți îs puțini. Ca să fii la conducere, trebuie să fii un patriot foarte mare, să-ți iubești țara, dar mulți trebuie să fie de aceștia. Și atunci o să fie bine și noi o să înflorim, dar la noi lumea-i disperată, la noi lumea caută cum să-și întrețină familia și nu se mai gândesc la patriotism.”
Europa Liberă: Dar măcar puțini patrioți puteți să numiți?
– „Nu pot, nu pot nici puțini să numesc patrioți care să zic că, da, într-adevăr, își iubesc patria. Până acum tragem speranță la Andrei Năstase și la Maia Sandu și eu tot parcă-parcă, dar mă tem să nu mă dezamăgesc...”
– „Îs corupți! Toți iau mită, iau bani în medicină, în învățământ, în justiție, în politică, în poliție.”
Europa Liberă: Și atunci, ce se alege din țara asta, Republica Moldova?
– „Ce se alege?... O să dispară. Cetățenii se duc, dacă nu-i un trai decent, nu-i o viață normală pentru oameni. Măcar să facă cât de cât. Că toți fură, că să fim și noi, eu nu zic că și noi am fi tare cinstiți; cine știe cum am proceda și noi, dacă am fi acolo, în vârf, dar totuși trebuie oleacă de măsură, dar măsură nu-i. De ce ai mai mult, mai mult vrei. Asta-i un fel de boală. Știți cum e? Dacă are un milion, zice: „interesant, dar oare două o să am?” și iar strânge. Și-apoi aici îi rău la noi că se atrag unul pe altul, neamuri...”
Europa Liberă: Dar o dată la patru ani cetățenii sunt chemați să meargă, să voteze...
– „Nu-s informați, nu-s informați.”
Europa Liberă: Și politicienii le promit viață decentă, salarii bune, locuri de muncă, dezrădăcinarea corupției.
– „Da, da, da... Apoi da.”
Europa Liberă: Toate promisiunile acestea se regăsesc atunci când vin politicienii să vă ceară votul?
– „Ei dacă ar lucra așa până la alegeri, apoi ar fi mai bine, mai normal, dar așa, ei cu promisiuni. Mai pe scurt, minciuni gogonate.”
Europa Liberă: De ce crede cetățeanul în aceste minciuni?
– „Cetățeanul... Eu socot că nu hotărăște populația, mie mi se pare că ei de-amu dinainte au hotărât între dânșii tot absolut și ei știu deja cine o să fie, care o să fie. Știți cum? La televizor arată una, dar seara se întâlnesc și toți îs prieteni, stau la o masă, cinstesc și se gândesc: „Lasă proștii să creadă că noi ne certăm”.”
Europa Liberă: Dar de atâtea ori se cere cetățenilor și li se spune: „Deșteaptă-te, alegătorule, și fă alegerea corectă!”.
– „Știți cum e? Dacă faci prea multă zarvă, ei te bagă la spitalul de psihiatrie și zic că el îi periculos pentru societate, îi periculos.”
Europa Liberă: Și atunci, lumea trăiește cu frică?
– „D-apoi cum? Îi clar că îi cu frică. Da, se dă voie, ieși, vorbește, dar te iau la ochi. Este un banc care tare mi-a plăcut. Pe vremea sovietică s-a dus câinele sovietic în America. Și acolo îl întreabă: „De ce ai venit la noi”? „D-apoi au zis că la voi e mai bine de trăit și se poate de hămăit la cine vrei și cât vrei”. Și acela îi zice: „D-apoi vouă tot v-au dat voie acum să hămăiți și voi”. „Păi, da, de dat voie ne-au dat, dar farfuria cu mâncarea ne-au luat-o”. Adică, vorbește, cine nu-ți dă voie? Ieși, țipă, dar cine se uită? Pe 7 aprilie ce a fost?”
Europa Liberă: În 2009?
– „Da, când au fost protestele. Ei și? A fost vreun rezultat oarecare?”
Europa Liberă: Propuneți niște soluții.
– „Dar ce soluții? Trebuie să fie o dictatură, dictatură să fie aici, în țara noastră, în timpul de față, asta-i părerea mea. Nu știu, poate greșesc, dar ar fi bine să fie un dictator. Să-i pună la punct!”
Europa Liberă: Pe cine?
– „Pe parlamentarii noștri. Nu pe cetățeni, că cetățenii știți cum, cetățeanului dacă-i dă oleacă acolo, zice: „Nu mă duc. La ce să mă duc eu prin Rusia sau prin Italia, sau prin alte părți, dacă-i normal și la noi și se poate și la noi de lucrat”? Dar omul dacă nu poate întreține familia, copiii... La școală iaca trebuie să se ducă degrabă copiii, mulți n-au cu ce-i îmbrăca, n-au cu ce-i încălța.”
Europa Liberă: Pe Dvs. v-am surprins aici, în piața din Bălți, capitala de nord a Republicii Moldova. Și vă ocupați cu vândutul?
– „Nu, eu pictez.”
Europa Liberă: Și ați scos la vânzare câteva lucrări de-ale Dvs., pe care le-ați pictat?
– „Da, da.”
Europa Liberă: Câștigați bani?
– „Nu prea. Rău, rău merge vânzarea.”
Europa Liberă: Cu ce vă mândriți ca și cetățean al Republicii Moldova?
– „Acum nu știu de ce, dar oamenii au cam pierdut speranța. Nu-i o stabilitate, azi îi una, mâine îi alta.”
Europa Liberă: Dar speranța o legați de alegerile parlamentare din 2019 de la finele lui februarie?
– „Știți, am discutat cu mulți oameni, că ei trec pe aici. Și zic că „noi n-o să ne ducem la alegeri”. Foarte mulți n-au să se ducă, fiindcă au pierdut încrederea.”
Europa Liberă: Dar în ce condiții această încredere poate fi recâștigată de către cetățean?
– „Să se vadă că fac ceva pentru cetățeni.”
Europa Liberă: Dacă în rândul aleșilor poporului ar fi oameni care ar servi drept modele, asta cumva ar reîntoarce încrederea?
– „Da. Cred că da, cred că da.”
Europa Liberă: Dar aceste modele de politicieni cum trebuie să fie?
– „Să fie cinstiți cât de cât, să nu fie mincinoși, că promit, dar astea-s minciuni și cu minciuni sau fără minciuni îi totuna. Dar n-ai ce face, așa-i. Trebuie numai de dus, că toți zic că trebuie de dus de aici, că are să dispară Republica Moldova, are să dispară. Peste vreo 15 ani o să vedeți că n-o să fie Republica Moldova, fiindcă cetățenii au să se ducă, au să rămână numai bătrânii și politicienii. Dar politicienii n-au să poată trăi, că n-are să aibă cine lucra, că toți acești tineri au să se ducă.”
Europa Liberă: По какому пути идёт сейчас Молдова? (Pe ce cale merge acum Moldova?)
– „По какому пути идёт? По неправильному пути, потому что страной правит не народ, а неправильная власть. Неправильная власть это что? Это коррупция, это бизнесмены, которые у власти, это президент, который ходит под бизнесменами.” („Pe ce cale merge? Pe o cale greșită, pentru că la guvernare nu-i poporul, ci o putere incorectă. Ce înseamnă o putere incorectă? Asta e corupția, sunt businessmenii care-s la putere, acesta-i președintele țării care se supune businessmenilor.”)
Europa Liberă: Есть будущее у страны? (Țara are viitor?)
– „Если поменяется власть, то будущее будет.” („Dacă se va schimba guvernarea, țara va avea viitor.”)
Europa Liberă: А какая власть нужна? (Dar de ce fel de guvernare e nevoie?)
– „Власть должна исходить от народа, только от народа.” („Puterea trebuie să vină din popor, numai din popor.”
– „Работы нет, молодёжь уезжает, жизни здесь нет.” („Locuri de lucru nu-s, tineretul pleacă, asta nu-i viață.”)
Europa Liberă: А вы молодые. Думали уезжать? (Voi sunteți tineri. V-ați gândit să plecați?)
– „Конечно, так и будем делать, потому что здесь делать нечего. И работа есть, но зарплаты нет. Как здесь жить? Здесь зарплата 2.000, а квартиры стоят 3-4 тысячи. Как жить?” („Așa și vom face, desigur, fiindcă aici nu avem ce face. Chiar dacă este de lucru, nu-ți oferă un salariu normal. Aici leafa-i două mii de lei, iar pentru un apartament trebuie să achiți trei-patru mii. Cum să trăiești?”)
Europa Liberă: Что Вы желаете Молдове? (Ce-i doriți Moldovei?)
– „Процветания в будущем и достойного президента, конечно.” („Îi doresc prosperitate în viitor și un președinte demn, desigur”).
– „И чтоб слушали хоть иногда народ, чего люди хотят.” („Și măcar uneori să asculte poporul, ca să știe ce vor cetățenii.”)
Europa Liberă: Valentina Ursu, de la Radio Europa Liberă, cu microfonul aici, la Bălți. În ajun de 27 august, încercăm să aflăm de la locuitorii de aici, cum au fost anii de independență pentru Moldova?
– „Rău a fost.”
Europa Liberă: De ce?
– „Pentru că pe noi ne-au lăsat și fără limbă, și fără moldoveni. De aici se începe tot. Nici nu știu acum ce se poate de făcut. Nu înțeleg acei care-s în Guvernul acela că mergem pe o cale, nu mergem pe zece.”
Europa Liberă: Și calea asta pe care merge Moldova care e?
– „Calea asta-i numai Europa! Eu cu Rusia am trăit. Era un gard mare și ne-au înconjurat cu gardul și spuneau: „Acolo nu se poate! Acolo nu se poate!”. Aveam neamuri în România și trebuia să scriu scrisoare la Moscova, de acolo îmi venea un răspuns „da” sau „nu”, mă cerceta KGB-ul – „pentru ce îți trebuie ție acolo, ce să faci tu acolo?”.”
Europa Liberă: E dezbinată societatea moldavă și această scindare cum poate să facă cetățenii să meargă pe o singură cale?
– „Apoi e dezbinată numai de atâta că noi... Cetățenii care sunt aici au diferite păreri, din pricina aceea că pe noi, moldovenii, ne pun la picioare. Iaca a venit acum un primar, Grigorișin, și zice că s-a întâlnit cu un japonez. Acela vorbește moldovenește, românește, dar d-lui a luat traducător...”
Europa Liberă: Dar v-am surprins cu ziarul pe care vi l-au dat socialiștii.
– „Dacă mi l-au dat socialiștii... Iacătă-l șede cu Putin aici.”
Europa Liberă: Ce probleme rezolvă?
– „Rezolvă problema ceea ca Moldova să aparțină Rusiei. Ea și așa îi aparține.”
Europa Liberă: De ce credeți așa?
– „Pentru că eu văd că Rusia ceea dinainte și cu asta din urmă care ne-a ridicat pe noi și ne-a dus neamurile cine știe pe unde, dar armata rusă au adus-o aici, au pus munițiile acolo și noi ședem sub grenada ceea care iaca-iaca o să explodeze. Ei zic că nu le pot duce, d-apoi cum le-au adus aici bombele celea, armata ceea? Cum au adus munițiile celea aici? Noi suntem tot timpul un pericol pentru Europa, poate să se producă o catastrofă.”
Europa Liberă: Cine decide astăzi viitorul Moldovei?
– „Eu aș spune că Guvernul acesta al nostru nu-i rău. Eu mă uit cât a făcut dl Filip și cu dl Candu, dar în Guvernul acela se găsesc așa răi, așa răutăți se găsesc care în niciun caz nu vor merge după cum fac ei. Uitați-vă câte grădinițe, câte drumuri ne-au ajutat să facem. Nu, că ei îs răi și gata...”
Europa Liberă: Valentina Ursu. Iată am ajuns cu microfonul aici, la Bălți, în ajunul aniversării a 27-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova și întrebăm localnicii: pe ce drum merge azi țara lor?
– „Spre Uniunea Europeană, tineretul credem, dar acești vârstnici nu știm. Foarte multă lume îi plecată peste hotare, chiar și soțul meu are 15 ani de când îi dus tot peste hotare, eu acasă cu copiii și el tot timpu-i plecat. Îi foarte greu și nu știm unde ai putea în timpul de azi să ai un salariu stabil și de lucru să avem.”
Europa Liberă: Vă văd cu două fetițe. Cam câți bani v-ar trebui ca să vă descurcați, dacă ar reveni soțul de peste hotare și ar munci aici?
– „Vreo mie și jumătate de euro îți trebuie lunar ca să poți trăi normal, căci lumea în ziua de azi toți îs plecați peste hotare din cauza sărăciei.”
Europa Liberă: Unde vedeți viitorul acestor două fetițe pe care le aveți?
– „Soțul îi plecat în Anglia, cred că și eu cu copiii o să plecăm peste hotare, că aici n-ai ce vedea bun. Bine aici la noi, în Moldova, nu se vede.”
Europa Liberă: Dar o spuneți cu durere în suflet?
– „Da, desigur că doare. Aici ne-am născut, aici am trăit și vrem o țară stabilă, să avem un salariu normal, nu un salariu mizerabil cu care nu poți întreține doi copii.”
Europa Liberă: Dar atunci când vă dați votul, vine politicianul și vă promite această bunăstare, această prosperitate, Dvs. cât de mult credeți în promisiunea pe care o face cel care urmează să ajungă în Parlament deputat?
– „Dar noi numai cu promisiunile și rămânem.”
Europa Liberă: Cum trebuie să fie politicianul care să merite votul Dvs.? Ia faceți-i portretul robot al deputatului pe care vreți să-l aveți în Parlament.
– „Să nu facă numai promisiuni, să nu ne amăgească spunând că o să avem salariu normal, ca în Europa, că ei numai promit, dar nimic nu se vede. Ne fură speranța și trăim numai cu nădejdea în ziua de mâine.”
Europa Liberă: La 27 august sărbătoriți Independența?
– „Nu-i sărbătoare, fiindcă nu avem cu ce sărbători și toată lumea pleacă peste hotare...”
Europa Liberă: Am discutat până acum cu soția și spunea că Dvs. de atâția ani munciți, câștigați bucata de pâine peste hotare. Ce viitor are Moldova?
– „Viitorul cam rău se vede înainte, fiindcă majoritatea tinerilor pleacă. De atâta aici au să rămână numai bătrânii și politicienii și vreo câțiva care-s bolnavi poate, dar restul toți se duc, pentru că nu vor să lucreze cu acești vreo două-trei mii de lei.”
Europa Liberă: Se pot găsi oameni onești care să nu fure speranța cetățenilor, să ajungă acolo, în Parlament, și să schimbe situația în bine?
– „Ei sunt poate și oameni cinstiți, numai că nu știu, aceia n-au să ajungă degrabă la putere. De atâta că lumea așa-i, nu știu, îi rămasă în urmă, îi înapoiată, nu știe ce să aleagă, pe cine să aleagă. Tineretul poate mai alege pe cineva care-i mai corect, dar acești mai bătrâni toți îs deprinși de la Soiuz (Uniunea Sovietică) și vor Soiuz, vor cu rușii, nu știu ce mai vor. Și iaca așa.”
Europa Liberă: Dvs. de câți ani sunteți plecat?
– „De mulți ani, dar mă duc și mai vin, iar alții se duc cu tot cu familii și nu mai vin înapoi. Am prieteni mulți care lucrează în Anglia și și-au luat și familiile, copiii și toți s-au dus, acolo mai primesc indemnizații pentru copiii mici și nici nu vor să revină acasă.”
Europa Liberă: V-ați gândit și Dvs. să vă luați familia?
– „Eu mi-am făcut aici, mi-am construit casă și nu vreau să las totul baltă și să plec cu totul.”
Europa Liberă: Dar este diferență între felul cum înțeleg politicienii să guverneze țara în Republica Moldova și în Marea Britanie, de exemplu?
– „Acolo lumea lucrează și le ajunge pentru toate, dar aici lucrează și nu au nici de pâine. Acolo poate îs mai cinstiți, poate nu fură toți ca aici și toată vremea nu le ajunge, tot iau și iau, și vin de peste hotare ajutoare...”
– „Iau bani de peste hotare, dar nu se mai vede aici în țara noastră ceva schimbări.”
Europa Liberă: De ce? Acum așa spun guvernanții că îmbunătățesc infrastructura, fac drumuri de calitate, repară.
– „D-apoi uitați-vă cât au ridicat impozitele la mașini și pe asta și fac ei drumurile, că impozitele la mașini sunt mari, tot pe spinarea la lume fac.”
Europa Liberă: Peste 27 de ani, cum vă închipuiți că va arăta Moldova?
– „Ori o să plece toată lumea, ori ceva înspre bine.”
– „Dacă o să se schimbe guvernarea înspre bine în Moldova, o să se mai întoarcă cineva și înapoi, dar dacă tot așa și mai departe o să meargă, apoi din aproape patru milioane câți am fost o să rămână vreun milion.”
* * *
Vladimir Beșleagă este unul dintre scriitorii care la sfârșitul deceniului nouă al secolului trecut reprezentau elita Mișcării de Eliberare Națională. Se afla atunci în avangarda generației care s-a sacrificat pentru revenirea la limba română și tricolor. A fost deputat în primul Parlament al statului independent. La ai săi 87 de ani, Vladimir Beșleagă este un aristocrat al spiritului, una dintre cele mai rafinate personalități ale culturii naționale. Iată confesiunile sale despre cele mai importante dileme ale acestei independențe.
Europa Liberă: Ați fost deputat în primul Parlament și nu ați semnat Declarația de Independență.
Vladimir Beșleagă: „Uite asta a vrut destinul să se întâmple și eu ulterior am recapitulat și mi-am dat seama că faptul acesta nu contează atât de mult, pentru că una este să susții cu toată ființa ta fenomenul sau adevărul și alta este să faci o formalitate, o semnătură acolo. Că așa s-a întâmplat că semnătură ceea n-a fost pusă, a fost pur și simplu dintr-un principiu al meu, că atunci când am vrut eu s-o pun, nu mi s-a oferit ocazia, dar când mi s-a oferit ocazia, eu am zis că n-o pun, pentru că atunci când bat o dată la o ușă și nu s-a deschis, a doua oară nu bat.”
Europa Liberă: Nu ați pus semnătura, pentru că nu ați vrut ca Moldova să se desprindă de fosta Uniune Sovietică?
Vladimir Beșleagă: „Nu, Doamne ferește! Toată activitatea primului Parlament a fost anume pentru independență, pentru autonomie, pentru integritate, pentru prosperitate, iar independența a fost cauza cea mare; nu independența în sine, independența de imperiu, care urma să fie o etapă a reîntregirii neamului, pentru că chiar atunci s-au făcut încercări de către demnitarii noștri de a-i contacta pe demnitarii din România, dar încercările au eșuat. Au eșuat, pentru că situația politică era de așa natură încât, pe de o parte, în teritoriul Republicii Moldova se afla o armată străină, chiar în zilele acelea era o unitate mare de parașutiști în zona Lacului Morilor. Acestea sunt lucruri foarte interesante pe care au să le dezghioace cândva istoricii și au să le vadă, dar independența ca atare era ca o etapă de trecere spre reunificarea neamului.”
Europa Liberă: Au trecut 27 de ani de la acea dată de 27 august 1991. Perioada dezvoltării Republicii Moldova, cum o vedeți? Au fost ani cu urcușuri, cu coborâșuri, mai aproape de Est, ca mai apoi să se vorbească că Moldova e mai aproape de Vest...
Vladimir Beșleagă: „Doamnă Valentina, în perioada aceea, chiar de la început, în prima jumătate de an sau într-un an, noi, care eram foarte entuziasmați că s-a format un Guvern, s-au adoptat legi, se fac niște reforme, simțeam că lucrurile acestea nu vor asigura o formațiune statală serioasă.”
Europa Liberă: De ce?
Vladimir Beșleagă: „În primul rând, pentru că Republica Moldova, RSSM n-a fost decât o colonie a imperiului sovietic și, în al doilea rând, ea a fost susținută financiar pe parcursul anilor ca să fie producătoare de materie primă și de brațe de muncă ieftine, dar fără o bază economică nicio țară nu poate să existe. Deci, ea nu avea bază economică, cum nu are nici astăzi și nici nu va avea niciodată.”
Europa Liberă: Dl Beșleagă, marile puteri au spus mereu că vor ca Republica Moldova să rămână un stat independent, suveran și integru.
Vladimir Beșleagă: „Asta este o lege internațională că toate popoarele au dreptul să se autodetermine și să-și hotărască destinul lor. Și de aceea marile puteri o susțin și o susțin și economic. Și foarte bine fac, foarte corect fac, pentru că aici e o problemă mare cu Unirea. Când se pune problema Unirii pentru statul român, care are și el problemele lui foarte mari, imediat cum se zice că Basarabia să treacă la România, imediat ridică vocea ungurii și cer Transilvania. Și uite aici este paradoxul și tragedia cea mare.
Marile puteri știu că acest teritoriu este marea dispută politică, teritorială,
Statul acesta seamănă mai degrabă cu o gaură neagră, unde se fac învârteli...
geostrategică și numai fiind ca un stat independent, el poate asigura echilibrul în regiune și lucrul acesta este bun, dar dacă te uiți mai în adânc, vezi că statul acesta seamănă mai degrabă cu o gaură neagră, unde se fac învârteli. Știi că marile puteri tolerează întrucâtva și statutul mafiotic care este aici și situația de mafie pe aici, pentru că știu că această forță care este foarte puternică nu numai în Republica Moldova?...”
Europa Liberă: De ce au dispărut elitele politice după care să se orienteze și cei de la firul ierbii?
Vladimir Beșleagă: „Au dispărut elitele politice, pentru că ele nici n-au existat. Ele au apărut doar atunci când a fost momentul de criză a destrămării...”
Europa Liberă: Adică în 1991 dvs. n-ați reprezentat o elită politică?
Vladimir Beșleagă: „Noi am reprezentat o elită intelectuală, care pentru moment, pentru o perioadă și-a asumat rolul de politicieni. Noi nu eram politicieni, cum nu era nici Snegur, nu era politician.”
Europa Liberă: În 27 de ani de ce nu a apărut această elită politică?
Vladimir Beșleagă: „Dar în 27 de ani n-a apărut, pentru că este o permanentă hemoragie. Creierele de aici pleacă, pleacă, pleacă... Singura achiziție care a fost a independenței este libertatea de a pleca și asta este și în firea neamului nostru, și în firea românilor. Pe parcursul istoriei, românii mai degrabă dau bir cu fugiții decât se opun, să lupte și să se confrunte, mai degrabă. Așa a fost, o spune încă Pârvan că românii o mie de ani s-au retras din istorie. O mie de ani...”
Europa Liberă: La cheremul cui e astăzi Republica Moldova?
Vladimir Beșleagă: „La anumite forțe destul de dubioase, care, pentru
a-și apăra interesele lor și avuția lor, fac cumva ca să existe și statul, și oamenii să nu piară cu totul și să mai rămână aici, dar cei mai mulți pleacă. Aici sunt procese mari. Ceea ce se conturează în perspectivă este o confruntare care se poate produce și asta depinde de acum de elita politică dacă o să poată să iasă din criză, pentru că vezi ce se întâmplă – interesele politice în Republica Moldova sunt polarizate între guvernanți și președinte și orientarea spre Est. E o polarizare mare, care poate duce la confruntări foarte grave. Și atunci nu se știe ce se va întâmpla, pentru că noi suntem aici pe muchie de cuțit, noi suntem la fractura nu numai a civilizațiilor europeană și asiatică, ci la două mari puteri – a NATO-ului, care este la Prut și a forțelor ambițioase de restabilire a imperiului ale Federației Ruse. Și uite asta este situația și lucrurile se complică și mai mult, și mai mult.”
Europa Liberă: În acești 27 de ani de independență s-a vorbit despre vulnerabilitatea Moldovei ca și stat, pentru că există această regiune secesionistă. Dvs. treceți des Nistrul, pentru că aveți casa Dvs. la Mălăiești, Grigoriopol. Pe moment vedeți o apropiere a cetățenilor de pe cele două maluri ale Nistrului?
Vladimir Beșleagă: „Cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului au fost derutați în primii ani când s-a dat războiul pe Nistru și a fost o psihoză, o mare psihoză că, iată, vin românii. Psihoza asta era indusă, era artificială. Pe urmă, populația s-a deșteptat și a văzut că asta n-a fost decât o luptă pentru interese și avere, și împărțirea tortei, cum se zice, și oamenii s-au distanțat de politică și și-au căutat de grijile lor, de sărăcie.”
Europa Liberă: Dar cum s-au distanțat, dacă acolo aleg și ei în parlamentul local, au executiv local în această regiune secesionistă?
Vladimir Beșleagă: „Acolo alegerile sunt atât de formale și atât de...”
Europa Liberă: Există șanse să fie soluționată problema transnistreană?
Vladimir Beșleagă: „Eu cred că, dacă se rezolvă problema transnistreană, o să se facă doar prin forță. Adică așa cum s-a desprins. Ea s-a desprins doar prin forță? Nimeni nu le-a dictat lor, ei și-au declarat independența, nu știu ce, dar asta este tactica și strategia fostului centru imperial. Așa a procedat nu numai în Transnistria, așa a procedat și în Abhazia, așa a procedat și în alte părți.”
Europa Liberă: Acum există șansa reală ca această problemă să fie rezolvată?
Vladimir Beșleagă: „Acum șanse pot să fie numai formale și numai în detrimentul statalității Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Ce preț ar plăti Chișinăul, autoritățile statului pentru această reunificare?
Vladimir Beșleagă: „Ar pierde foarte mult și nici n-ar rămâne nimic din această independență. Ea pur și simplu ar fi ignorată, așa a fost când au venit comuniștii la putere. Îți aduci aminte ce spunea Voronin? Voronin spunea: „Nu independență, da’ „Ziua republicii”, pentru că ei au fost totdeauna împotriva acestei independențe. Ce înseamnă independență? Independență înseamnă să fii membru al Organizației Națiunilor Unite, să duci o politică externă autonomă, să ai relații cu cine vrei și cum vrei, pe când dacă se produce reunificarea, atunci o să dicteze Tiraspolul, da, partea ceea împreună cu găgăuzii au să dicteze și au să blocheze toate acțiunile care înseamnă independență.”
Europa Liberă: Partea ceea fiind Tiraspolul?
Vladimir Beșleagă: „Da, Tiraspolul, da, da, ei au să dicteze atunci. Și asta se vede. Acest Kozak, care a fost numit responsabil, el are experiență mare și cunoaște toate lucrurile acestea și are agentură aici și aceia au să influențeze, dar cel mai periculos moment, să zicem, e să se ajungă la confruntări. Dacă acest președinte Dodon, care este președinte și are o anumită putere, o să fie un om echilibrat și un om calculat, și un om cumpătat, de dânsul depinde foarte mult cum se vor comporta opozanții acestui stat. De dânsul depinde. Eu chiar îmi amintesc, când a început să editeze Partidul Socialiștilor revistă și mi-a dat o revistă și am văzut un articol în care scria așa: „numai de n-ar fi război”. Și-l semna chiar Dodon. El știa că lucrurile merg înspre tensionări.”
Europa Liberă: Peste jumătate de an urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Care e miza acestor alegeri, ce se va decide la acest scrutin parlamentar?
Vladimir Beșleagă: „La acest scrutin parlamentar se va produce o adâncire și mai mare a polarizării, a polarizării și a contradicțiilor dintre o forță și altă forță.”
Europa Liberă: Deci, divizarea societății va continua?
Vladimir Beșleagă: „Va continua și mai mult...”
Europa Liberă: Și ce vor hotărî aceste alegeri?
Vladimir Beșleagă: „Și numai dacă societatea noastră, dacă populația de bună-credință și cu scaun la cap se va mobiliza și se va consolida, și se va solidariza, și va crea o parte din Parlament de puternică opoziție, dacă nu jumătate, măcar mai mult de o treime să fie, atunci se va putea anihila...”
Europa Liberă: Opoziția care?
Vladimir Beșleagă: „Partidul DA și Partidul Acțiune și Solidaritate. Opoziția, partidele extraparlamentare. Atunci se poate atenua, se poate estompa polarizarea asta și se poate începe o nouă etapă. Numai așa! Altfel, în caz contrar, polarizarea o să se ducă între cele două tabere care sunt la ora actuală, care luptă între ele pentru supremație.”
Europa Liberă: La mulți ani, Republica Moldova!
Vladimir Beșleagă: „La mulți ani, Republica Moldova!”