În Almatî vor fi reabilitate adăposturile antiaeriene din perioada sovietică

Tineri cu steaguri ucrainene în fața sălii de concerte Almaty Arena, Almatî, 31 iulie 2022

Erbolat Dosaev, âprimarul celui mai mare oraș din Kazahstan, Almatî, afirmă că toate adăposturile antiaeriene din epoca sovietică destinate civililor vor fi restaurate, în contextul în care preocupările în materie de securitate cresc în toate țările din fosta Uniune Sovietică după ce Moscova a lansat invazia neprovocată în curs de desfășurare în Ucraina.

Dosaev a afirmat la 26 august, în cadrul unei întâlniri cu locuitorii din districtul Almalî din Almatî, că adăposturile antiaeriene vor fi restaurate și renovate în următorii trei ani, la cererea personală a președintelui Qasym-Zhomart Toqaev.

Răspunzând la întrebarea unui rezident cu privire la motivele acestei acțiuni, Dosaev a declarat că programul, pe care l-a numit parte a „restaurării siturilor istorice din perioada sovietică", a fost lansat deoarece capitala comercială a națiunii din Asia Centrală, bogată în petrol, este situată într-o zonă nesigură din punct de vedere seismic.

### Vezi și... ### Letonia a demolat, în Riga, un monument sovietic dedicat Armatei Roșii

Rapoartele mass-media din Kazahstan au declarat că, din cele aproximativ 300 de adăposturi antiaeriene din Almaty, construite în perioada sovietică, doar aproximativ 100 mai pot fi folosite de civili.

După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, multe adăposturi antiaeriene au fost transformate în afaceri private, cum ar fi magazine, saloane de înfrumusețare, cazinouri, baruri și restaurante. Conducerea kazahă a încercat să păstreze un echilibru între Rusia, China și Turcia, stat membru NATO, pe fondul temerilor că ambițiile geopolitice ale Moscovei s-ar putea extinde mult dincolo de Ucraina.

Luna trecută, Toqaev a semnat un decret prin care a alocat o sumă suplimentară de 441 de miliarde de tenge (939,5 milioane de dolari) pentru apărare.