Moldovenii cu cetățenie română se pot vaccina în România

RomFluxuri de vaccinare impotriva COVID-19 deschis pentru cadrele didactice la centrele din cadrul Romexpo, in Bucuresti, 24 februarie 2021

Actualizare/Precizare : Cetățenii români din Republica Moldova se pot vaccina în România, chiar dacă nu au buletin.

Un oficial al ministerului Sănătății de la București ne-a explicat că tot ceea ce contează este Codul Numeric Personal, un număr pe care îl are orice cetățean român și care apare și pe pașaport atunci când acesta e singurul act cu care se poate legitima cineva. În orice caz toți cetățeniiromâni cu domiciliul în străinatate pot primi CNP.

De altfel, inclusiv cetățenii străini care primesc drept de ședere în România intră în posesia unui astfel de Cod Numeric Personal, format din 13 cifre și care apare pe toate documentele de ședere temporară.

Vezi: Toți cetățenii români din R. Moldova se pot vaccina anti Covid în România

------------------------------------------------

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat luni seară, într-o emisiune televizată că cetățenii Republicii Moldova care dețin și cetățenie română au posibilitatea de a merge în România pentru a se vaccina împotriva COVID-19.

Daniel Ioniță susține că moldovenii care dețin și cetățenie română se pot înscrie pe Platforma națională de vaccinare de peste Prut și dacă se încadrează într-o anumită categorie, pot fi vaccinați.

Potrivit Direcției pentru Sănătate Publică București, pentru înscrierea pe platforma de vaccinare este nevoie de o carte de identitate româneasca.

De pe 15 martie, în România începe înscrierea pentru vaccinarea în faza a treia, care este deschisă tuturor grupelor de vârstă.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de imunizare a precizat că vaccinarea propriu-zisă a românilor incluși în această etapa va începe cel mai probabil din luna aprilie.

Mai multe: romania.europalibera.org

Totodată, ambasadorul României la Chișinău a mai precizat că studenții moldoveni care studiază în România sunt eligibili pentru a fi vaccinați în etapa a treia.

La solicitarea Europei Libere, ambasadorul Daniel Ioniță a precizat că moldovenii care au cetățenie română și domiciliul în România trebuie să urmeze următoarea procedură: trebuie să completeze pe platforma natională de vaccinare codul numeric personal și adresa din România. Mai mult, pentru vaccin, din 15 martie a.c., cei care sunt înscriși pe platforma națională se pot programa la orice centru de vaccinare din țară, adică din România.