Secretarul de stat american Mike Pompeo a reafirmat că Statele Unite condamnă anexarea pensinsulei Crimeea de către Federația Rusă și a criticat Moscova pentru faptul că „încearcă să submineze principiile internaționale”. Anunțul a fost făcut miercuri, 25 iulie, înainte de audierile din Comisia pentru relații externe din Senat cu privire la recentele declarații ale președintelui Donald Trump care lăsau impresia că SUA și-ar putea schimba poziția.
Your browser doesn’t support HTML5
„Statele Unite afirmă din nou că refuză să recunoască pretențiile de suveranitate ale Kremlinului asupra teritoriului pe care l-a anexat cu forța, în contradicție cu prevederile internaționale”, se arată în declarația secretarului de stat Mike Pompeo și care este intitulată „Declarația Crimeea”.
Anexarea peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și sprijinul pe care îl oferă separatiștilor din estul Ucrainei au determinat Occidentul să impună sancțiuni Moscovei, care sunt și astăzi în vigoare. Mike Pompeo a insistat că această politică va rămâne în vigoare până când va fi restabilită integritatea teritorială a Ucrainei.
În fața Comisiei pentru relații externe din cadrul Senatului, Secretarul de stat american a spus că nu se poate discuta despre o „slăbire” a sancțiunilor impuse Moscovei decât dacă „Rusia va întoarce Ucrainei peninsula Crimeea”.
Această politică a fost promovată de administrația fostului președinte Barak Obama, însă declarațiile lui Mike Pompeo reprezintă un efort de a clarifica poziția actualei administrații, după ce recentele declarații ale președintelui Donald Trump lăsau impresia că SUA și-ar putea schimba atitudinea.
Întrebat de jurnaliști, pe 29 iunie, dacă ar putea renunța la poziția tradițională a Washingtonului de a condamna anexarea forțată a Crimeei, președintele Trump a răspuns: „O să vedem”. În aceeași manieră a fost formulat și răspunsul la întrebarea dacă ia în calcul o posibilă slăbire a sancțiunilor împotriva Rusiei. „Vom vedea ce va face Rusia”, a spus Trump.
Aceste remarci au provocat îngrijorări printre liderii politici europeni, în special din Ucraina, care s-au temut că președintele american ar putea accepta acțiunile Rusiei care, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, a redesenat granițe cu forța.
Declarația făcută miercuri de Secretarul de stat Mike Pompeo a fost imediat salutată de ministrul de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, care a scris pe pagina sa de Twitter că „nimeni nu are dreptul să schimbe cu forța hotare ale statelor suverane”.
Nu s-a lăsat așteptată nici reacția Rusiei care prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a spus: „noi știm ce valoare au asemenea declarații de moment”.
În 2014, Moscova a anexat Crimeea după un referendum condamnat și considerat ilegal de majoritatea țărilor din cadrul Națiunilor Unite. De asemenea, Rusia sprijină separatiștii pro-ruși din regiunile Donețk și Luhansk. În confruntările din estul Ucrainei au murit până acum peste zece mii de oameni.
În declarația sa în fața Senatului, Pompeo a insistat că recentul summit de la Helsinki dintre Trump și Putin, la fel ca și dialogul dintre SUA și Rusia este în interesul Statelor Unite și „întregii lumi”. Secretarul de stat american a mai adăugat că poziția SUA în ce privește sancțiunile împotriva Rusiei rămâne neschimbată, insistând de asemenea că NATO va rămâne „un pilon indispensabil al securității naționale a SUA”.