În Belarus continuă protestele anti-prezidențiale, încă cel puțin 20 persoane reținute

Protestul greviștilor de la compania producătoare de potasiu Belaruskali, Soligorsk, august 2020.

În Belarus continuă protestele provocate de alegerile prezidențiale din 9 august, câștigate de președintele Alexandr Lukașenka, potrivit rezultatelor oficiale, cu peste 80% din voturi, Opoziția și protestatarii consideră că rezultatul este măsluit, cer demisia președintelui și organizarea de noi alegeri, sub supraveghere internațională.

La Minsk, forțele de ordine au dispersat protestul și potrivit unei organizații pentru apărarea drepturilor omului, Viasna, cel puțin 20 persoane au fost reținute.

### Vezi și... ### Svetlana Alexievici: criza politică din Belarus ar putea fi rezolvată cu sprijinul comunității internaționale și cu ajutorul Rusiei

Miercuri a fost audiată și laureata premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievici într-o anchetă penală deschisă de procuratură împotriva membrilor Consiliului de Coordonare, structură creată de opoziție pentru a asigura eventual o tranziție pașnică a puterii.

Înainte de audieri, Alexievici a declarat că actuala criza politică din Belarus ar putea fi rezolvată cu sprijinul comunității internaționale și cu ajutorul Rusiei.

La ieșirea de la Comisia de anchete, unde nu a stat mult, laureata premiului Nobel pentru literatură a spus că a refuzat să răspundă întrebărilor puse de anchetatori, invocând dreptul de a nu depune mărturie împotriva ei înseși.