În Belarus s-au extins protestele pașnice împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale de la 9 august, care l-au dat învingător pe președintele în exercițiu, Alexandr Lukașenka. Între timp s-au mărit și presiunile internaționale asupra guvernării de la Minsk. Un grup de experți ONU au condamnat reprimarea protestelor și agresarea jurnaliștilor. Liderii din Estonia, Lituania și Polonia au dat publicității unei declarații comune în care s-au oferit să acționeze ca mediatori, propunând crearea unui forum care să faciliteze un „dialog național” în Belarus. Sute de femei au format la Minsk, joi, un lanț uman al solidarității, unele purtând portretele celor arestați în protestele din zilele trecute.
Acțiuni de protest au avut loc joi și în multe întreprinderi de stat
Your browser doesn’t support HTML5
Peste 700 de șefi de companii private au semnat o scrisoare comună în care au cerut încetarea represiunii și ținerea de alegeri prezidențiale noi, libere și corecte.
Asociația Jurnaliștilor din Belarus a spus că 23 de ziariști sunt în arestul poliției, iar 68, în total, au fost reținuți până acum. Sunt relatări despre polițiști din forțele speciale OMON care și-au aruncat sau ars uniformele de rușine că au fost siliți să participe la represiune. Acțiunile dure ale poliției au fost condamnate de asemenea de personalități din lumea artelor și sportului din Belarus, dar și din Rusia învecinată. Mai multe personalități cunoscute de la televiziunea de stat și-au anunțat demisia și există informații că o revoltă pentru renumărarea voturilor a avut loc chiar și într-o închisoare din Belarus.