„În Cecenia are loc un genocid”. Un gay fugar din Caucaz i se adresează lui Kadîrov (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Un tânăr din Osetia de Nord, regiune învecinată cu Cecenia, susține că a fost nevoit să plece din Rusia pentru că era persecutat din cauza orientării sale sexuale.

Alexandr Mironov (numele este schimbat) a povestit postului de televiziune Current Time despre ce se întâmplă în prezent în Cecenia cu reprezentanții minorității LGBT. Acesta a făcut un apel către președintele cecen Ramzan Kadîrov și către locuitorii acestei republici din cadrul Federaţiei Ruse.

Mironov este a doua persoană din Caucaz care vorbește deschis despre persecuții în Cecenia pe baza orientării sexuale. Maxim Lapunov a fost primul care a povestit că este victima campaniei împotriva minorității gay din Cecenia. Lapunov a fost răpit din stradă și ținut 12 zile într-un subsol al unui sector de poliție din Groznîi. El a declarat că acolo a fost bătut cu bestialitate și a fost amenințat cu moartea, a fost torturat, iar în toată perioada detenției a auzit cum în celulele vecine erau bătuți și torturați alți oameni.

Your browser doesn’t support HTML5

„Abia mă puteam tîrî”. Un gay rus vorbește despre cum a fost torturat în Cecenia

În decembrie 2018 la OSCE a fost prezentat un raport cu privire la încălcarea drepturilor omului în Cecenia. Acolo se vorbea despre legătura directă dintre campania împotriva minorității gay din Cecenia și autoritățile locale și federale.

Alexandr Mironov: „Reprezentanții comunității LGBT de naționalitate cecenă, cei care locuiesc în Cecenia, dar și în Rusia în general, sunt căutați, persecutați, sunt arestați, sunt supuși la tot felul de torturi. În închisori [gardienii] își bat joc de ei, îi forțează să le lingă încălțămintea, să-și scuipe în față unul altuia. Aceștia sunt tăiați cu cuțitul și pur și simplu bătuți. Adică se face totul pentru a-i distruge psihic. Și astfel, chiar dacă omul este eliberat din anumite motive, el pur și simplu nu mai poate trăi liniștit mai departe și periodic totul se termină cu sinucideri.”

Current Time: Înțeleg bine – vorbiți acum despre istorii concrete, care au loc acum, în zilele noastre?

Alexandr Mironov: „Da. Sunt istorii adevărate, concrete, de la surse directe, de la oameni concreți numele cărora nu le pot face publice din considerente de securitate. Toată informația îmi vine exclusiv de la ei și lucrurile chiar așa stau, chiar asta se întâmplă în realitate.

Vreau să folosesc această ocazie și să mă adresez lui Ramzan Kadîrov.

Ceea ce se întâmplă acum în Cecenia – și sunt sigur că Dvs., Ramzan Kadîrov, cunoașteți aceste lucrurile – pentru mine și pentru mulți alți oameni care cunosc această informație și știu ce se întâmplă în Cecenia este vorba despre un genocid. Și un este un genocid care are la bază religia, este un genocid pentru acoperirea căruia este folosită religia.

Și-mi este extrem de milă, aduc condoleanțele mele tuturor rudelor și în particular părinților care și-au pierdut copiii – copii omorâți sau dispăruți pe câțiva ani.

Iată de ce fac apel către toți cei rămași în Cecenia, toată comunitatea LGBT – îi chem să părăsească această republică pentru a-și salva viețile.”

Current Time: Alexandr, istoriile despre care relatați pot fi confirmate prin careva dovezi?

Alexandr Mironov: „Problema cea mai mare este că dovezi aproape că nu sunt – atât din partea noastră, cât și din partea autorităților Republicii Cecene, cu excepția vătămărilor corporale și a diverselor leziuni. Acestea pot fi arătate, pot fi prezentate doar dacă omul totuși a supraviețuit. Dar răspunsul este previzibil: „nu se știe de unde au apărut, poate că nu de la noi”. Ei pur și simplu vor nega totul. Evident că acolo nu te va lăsa nimeni să intri cu un telefon, sau cu o cameră, sau cu un reportofon – toate astea se confiscă imediat.”

Current Time: Vă simțiți în siguranță în Franța? Din câte înțeleg, sunteți în Franța acum?

Alexandr Mironov: „În siguranță? În principiu, te poți simți mai bine, dar în deplină siguranță nu ai cum să te simți. Pentru că diaspora cecenă este peste tot, dar și cei din Cecenia merg să răpească oameni în alte orașe și periodic chiar și în alte țări.”