În Cehia a fost învestit un guvern de coaliție

În Cehia a fost învestit vineri un guvern de coaliție hotărât să consolideze ancorarea țării în structurile euro-atlantice și să redreseze finanțele publice după patru ani în care țara a fost condusă de un om de afaceri devenit politician populist, suspectat de mari conflicte de interese.

Președintele Milos Zeman a numit astăzi guvernul condus de premierul Petr Fiala, bazat mai ales pe forțele de centru-dreapta. Noul cabinet a promis în programul de guvernare să consolideze pe plan extern legăturile cu aliații și partenerii din NATO și Uniunea Europeană, după ce guvernul anterior, al premierului Andrej Babis, a tolerat gesturile pro-ruse și pro-chineze ale președintelui lipsit de puteri executive Milos Zeman.

Este de așteptat de asemenea ca noul executiv ceh să nu cultive relații prea strânse cu Polonia și Ungaria, care fac parte ca și Cehia sau Slovacia din Grupul de la Visegrad, dar sunt angrenate în conflicte cu UE din cauza erodării democrației de către guvernele lor naționaliste. Una dintre prioritățile noului guvern ceh pe plan intern este reducerea deficitului bugetar, care a atins cote-record sub Andrej Babis, inclusiv din cauza măririi periodice a pensiilor de către partidul său ANO, al cărui electorat este alcătuit mai ales din persoane în vârstă.

Babis, un om de afaceri îmbogățit după Revoluția de catifea din 1989, este acuzat că ar fi deturnat fonduri europene spre imperiul său industrial, chiar dacă teoretic nu l-a mai condus după ce a devenit premier. El neagă acuzațiile.