Cehia devine unul din epicentrele pandemiei de coronavirus din Europa

Premierul Andrej Babis spune că guvernul său va trebui să pună în aplicare un regim mai strict de lockdown pentru a evita „o catastrofă totală”. Cehia are în acest moment cea mai mare rată de infecție cu coronavirus din Europa.

Noile măsuri se așteaptă să fie anunțate joi seară. Ele vin pe fundalul unei frustrări generale că luni de restricții stricte nu au dat rezultate și nu au dus la scăderea numărului de cazuri de Covid-19.

Un epidemiolog care sfătuiește guvernul ceh a criticat miercuri resemnarea oficialilor cehi în creșterii dramatice a numărului de noi infecții. Petr Smejkal a declarat postului nostru de radio că autoritățile par „ că urmăresc cu resemnare ” evoluția crizei, după ce nu au reușit să convingă populația să respecte protocoalele sanitare.

„Se transformă într-un grup pasiv de oameni care ... speră doar că noul val va trece și sistemul va putea sanitar va rezista” a spus el miercuri, într-un interviu cunvirus postul nostru de radio.

În Cehia fuseseră raportate până miercuri peste un milion 100 de mii de cazuri de contaminare cu noul coronavirus aproape 20 de mii de decese legate de Covid-19, la o populație de aproximativ 10,7 milioane. Există îngrijorări serioase în Republica Cehă legate de răspândirea rapidă a variantei depistată inițial în Marea Britanie. Au apărut și cazuri provocate de tulpina apărută inițial în Africa de sud.

În Austria toată lumea din orașul alpin Mayrhofen din statul Tirol va trebui să facă teste coronavirus după ce acolo a fost descoperit un grup infectat cu varianta sud-africană.

Oficialii din statul Tirol spun că 29 din cele 42 de cazuri COVID-19 confirmate în Mayrhofen sunt cu acest tip de virus, care ar putea fi mai rezistent la vaccinurile disponibile în prezent.

Între timp, Ungaria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a început să utilizeze un vaccin COVID-19 produs de compania de stat chineză Sinopharm.

Ungaria a aprobat până acum cinci vaccinuri la nivel național, între care Sputnik V dezvoltat în Rusia și acum, unul din vaccinurile chinezești. În Uniunea Europeană sunt omologate numai trei dintre ele: Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford.