Tensiunile au rămas ridicate în legătură cu decizia Rusiei de a suspenda ultimul său tratat privind armele nucleare cu Statele Unite, iar oficialii ruși și americani au opinii cu totul diferite în ceea ce privește continuarea aplicării acestuia. Între timp, legiuitorii de la Moscova au dat votul final pentru suspendarea tratatului New START din 2010.
### Vezi și... ### New START | Tratatul Rusia-SUA pentru controlul armelor nucleare este în pericolAmbele camere ale legislativului rus au susținut propunerea președintelui Vladimir Putin de a suspenda participarea la New START, la doar o zi după ce liderul de la Kremlin a anunțat această măsură într-un important discurs adresat națiunii.
Putin a promis, după aceea, că va acorda o atenție deosebită consolidării pregătirilor nucleare ale țării sale, o continuare a genului de sabotaj nuclear pe care liderul de la Kremlin și alți înalți oficiali ruși îl practică periodic de când au lansat invazia la scară largă a Ucrainei vecine, în urmă cu un an.
Președintele american Joe Biden a declarat că nu a văzut nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei și nu a citit în declarațiile lui Putin nicio intenție de a folosi arme nucleare.
„Este o mare greșeală să faci asta. Nu este foarte responsabil”, a declarat Biden pentru ABC News într-un interviu publicat la revenirea dintr-o vizită de patru zile în Ucraina și Polonia pentru a cataliza solidaritatea occidentală. „Dar nu citesc în asta că se gândește să folosească arme nucleare sau ceva de genul acesta.”
Serghei Lavrov, ministerul rus de Externe, spune că, deși tratatul a fost suspendat, țara sa intenționează să se păstreze sub limitele superioare de desfășurare nucleară și să respecte și alte prevederi New START până la expirarea tratatului, la începutul anului 2026.
### Vezi și... ### Analiză | Discursul lui Putin: amenințări către Vest, promisiuni către ruși. Expert: Așa vorbea și Ceaușescu în etapa finalăAgențiile de știri rusești l-au citat pe generalul rus Evgheni Iliin, care a repetat în fața legislatorilor că Rusia va respecta restricțiile convenite privind sistemele de lansare a rachetelor nucleare cuprinse în Noul START. El a mai spus că Moscova va notifica Washingtonul cu privire la desfășurările nucleare „pentru a preveni alarmele false”.
De asemenea, agenția Reuters îl citează pe ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, care a declarat: „Nu cred că decizia de a suspenda tratatul New START ne aduce mai aproape de un război nuclear”.
Dar regimul de inspecții care stă la baza tratatului este întrerupt de cel puțin un an, pe fondul tensiunilor ridicate din cauza invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.
Moscova a calificat suspendarea drept „reversibilă”, dar a insistat că Washingtonul „trebuie să dea dovadă de voință politică” în această direcție.
Aflat la Varșovia pentru o reuniune a liderilor a nouă state din flancul estic al NATO, după o vizită-surpriză la începutul săptămânii în capitala ucraineană, Kiev, președintele american Joe Biden a calificat suspendarea de către Rusia a aderării la New START drept o „mare greșeală”.
Tratatul, singurul acord de armament nuclear în vigoare între cele două superputeri, limitează la 1550 de focoase nucleare strategice desfășurate și 700 de rachete balistice intercontinentale și bombardiere strategice desfășurate, pentru fiecare dintre cele două semnatare.
### Vezi și... ### Biden despre anunțul „nuclear” al lui Putin: „O mare greșeală”Fiecare parte o acuză pe cealaltă că ar fi încălcat pactul, ceea ce a sporit și mai mult îngrijorările legate de securitatea globală în timpul războiului purtat de Moscova în Ucraina.
Putin a anunțat pe 21 februarie că a decis suspendarea tratatului în discursul său despre starea națiunii în fața parlamentului.
De la bun început nu a fost niciun dubiu în ceea ce privește rezultatul votului parlamentar, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, declarând chiar înainte de începerea votului că nu se așteaptă să fie vreun vot împotriva acestei decizii.
Mai mulți legislatori ruși au reluat retorica lui Putin, acuzând Washingtonul de încălcarea tratatului. Fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat că această decizie era „așteptată de mult timp”, deoarece Statele Unite și NATO au „declarat război” Rusiei.
Biden a susținut un discurs în Varșovia, capitala Poloniei, chiar în aceeași zi cu Putin, promițând să continue să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei, lansată pe 24 februarie, anul trecut.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că regretă decizia lui Putin și și-a exprimat speranța că Moscova o va reconsidera, adăugând că, prin această mișcare, „întreaga arhitectură de control al armelor a fost pusă la pământ”.
Tratatul New START a fost semnat în 2010. În februarie 2021, cu doar câteva zile înainte ca tratatul să expire, Moscova și Washingtonul au convenit să îl prelungească pentru încă cinci ani.
Dar în august anul trecut Moscova a informat Statele Unite că suspendă inspecțiile americane ale armamentului nuclear din Rusia, susținând că sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în curs de desfășurare în Ucraina, împreună cu restricțiile privind vizele, au împiedicat inspecțiile similare ale instalațiilor nucleare americane de către observatorii ruși.
În luna noiembrie anul trecut fuseseră planificate discuții între Moscova și Washington pe tema tratatului, dar Rusia le-a anulat unilateral în ultimul moment.
### Vezi și... ### Occidentul se teme de instabilitate după ce Rusia și-a suspendat participarea la tratatul nuclear