La Cluj se desfășoară astăzi ceremoniile înmormîntării regretatei și curajoasei personalități disidente a epocii ceaușiste, Doina Cornea.
Duminică, la Catedrala greco-catolică de la Cluj, corpul neînsuflețit al Doinei Cornea a fost expus în Aula Iuliu Hossu, unde a avut loc și o slujbă de parastas.
Astăzi rămășițele ei pămîntești sînt expuse, potrivit comunicatului trimis presei de fiul ei, Leontin Iuhas, în Foaierul Colegiului Academic din Cluj (Casa Universitarilor).
După slujba religioasă programată la orele 12,30, cortegiul funerar se va deplasa spre Cimitirul Central, unde va avea loc înhumarea, la ora 15,00.
Your browser doesn’t support HTML5
Aflat la Cluj, Sorin Șerb, în calitate de corespondent al Europei Libere, transmite astăzi în direct comentarii și imagini de la ceremoniile funerare.
Your browser doesn’t support HTML5
O primă mărturie înregistrată este cea a unui tînăr venit din Iași să-și ia rămas bun de la Doina Cornea...
Pentru un alt participant la ceremonii, plecarea Doinei Cornea este una irecuperabilă, a unui model de viață ce ar fi trebuit urmat:
Europa Liberă: Ce v-a rămas în minte din viața, din destinul doamnei Cornea?
- „Eu eram tânără cînd doamna Doina Cornea era disidentă, cred că am memorii mai mult așa, colective, am impresia că este un exemplu de curaj, care ar trebui cumva conservat.”
Europa Liberă: Sunt speranțe pentru așa ceva?
- „Cred că da, cred că da..., trebuie sa fie!”
Europa Liberă: Credeți că Romania s-a purtat cum trebuie față de doamna Doina Cornea? Mă refer la autorități, și la opinia publică?
- „Am avut impresia că nu a avut ea o prezență publică foarte puternică în ultimele două decenii, dacă e vina societății sau a guvernului, sau a autorităților, cred ca este mai mult o culpă comună, să spun așa...”
Your browser doesn’t support HTML5
Corin Braga, cadru didactic la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj își amintește:
Your browser doesn’t support HTML5
„Este un exemplu de curaj, care ar trebui cumva prezervat...”, declară un alt participant la funerarii, corespondentului Europei Libere:
Your browser doesn’t support HTML5
- „Cred că rămîn multe valori morale, dar nu sunt cei care să le preia. Asta este marea pierdere.”
Europa Liberă: Că nu este nimeni care să vină...
- „Foarte puțini.”
Europa Liberă: Credeți că România făcut suficient pentru Doina Cornea?
- „Nu. Absolut deloc.”
Europa Liberă: Ce ar fi fost normal să se întîmple?
- „Nu știu acum, nu îmi găsesc cuvintele, dar cred că trebuiau s-o ia ca pe un model. Ca un model de viață, de principii morale.”
Europa Liberă: In țara în care Gigi Becali este model, ar fi putut fi și Doina Cornea model?
- „Nu, tocmai asta spuneam înainte, că este prea mic segmentul de populație care apreciaza valorile ei.”
Europa Liberă: Așadar este o pierdere irecuperabilă?
- „Eu zic că da. Nu știu dacă generația aceasta, sau generațiile care vin după noi se vor reface din punct de vedere moral. Eu cred că marea problema a omenirii, nu numai la noi, este pierderea valorilor morale. Si decadența umană care s-a întins ca o molimă peste tot. Nu știu cum poate fi oprită...”
Într-o altă mărturie, Ionuț Constantinescu, grevist al foamei în Piața Universității, își amintește cum l-a convins Doina Cornea să renunțe la forma sa radicală de protest:
Your browser doesn’t support HTML5
„Doina Cornea a marcat foarte mult tranziția din România”, afirmă un tînăr sosit la funerariile Doinei Cornea:
Your browser doesn’t support HTML5
- „Doina Cornea a marcat foarte mult tranziția din România. Este o pierdere foarte mare. Eu cred că de fapt noi am și uitat moștenirea acelor oameni care au făpcut foarte mult ca schimbarile să aibă loc în România, dar...
Europa Liberă: Și putem recupera?
- „Nu știu. Eu tot imi amintesc de ce-a zis domnul Silviu Brucan, că mai avem nevoie de 20 de ani...”
Europa Liberă: Eh, au trecut 20 de ani...
- „Cei 20 de ani au și trecut și nu știu dacă am avansat. În sensul bun al cuvîntului. Schimbările economice au avut loc, dar mentalitatea cam acolo, cam acolo este și asta mă întristează...”