În doi ani s-ar putea moderniza linia de tren Cluj Napoca - Suceava

CFR Marfa (foto arhiva).

În aproape doi ani de zile ar putea fi terminat Studiul de Fezablitate și Proiectul tehnic pentru modernizarea liniei de tren Cluj Napoca – Suceava, care leagă Transilvania de Moldova, pe o distanță de 300 de kilometric. Compania CFR Infrastructură a scos la licitaţie proiectarea ultimilor 106 kilometri de pe linia de tren Cluj Napoca- Suceava (secțiunea Ilva Mică-Pojorâta).

Astfel, toate cele trei secţiuni ale liniei Apahida – Suceava sunt acum scoase la licitaţie, iar termenul de realizare este de 23 de luni.

Linia de tren dintre Cluj Napoca şi Suceava face legătura între două coridoare europene: „prin tronsoanele Coșlariu – Apahida și Suceava – Pașcani legătura între Coridorul Rin – Dunăre, ramura nordică (Curtici-Constanșa) și traseul fostului Coridor pan-european IX (Giurgiu-Ungheni)”, a precizat secretarul de stat în Ministerul român al Transporturilor, Adrian Covăsnianu.

Linia de tren Cluj - Suceava prezintă uzură şi degradări accentuate, instalaţiile sunt vechi, iar clădirile şi peroanele necesită lucrări de reparaţii şi modernizare, precizează publicația economedia.ro.

Se așteaptă ca după modernizare, trenurile de călători să poată merge cu o viteza de 160 de km/h, iar cele de marfă cu 120 de km/h, precizează CFR Infrastructură.