Pe de altă parte, analistul politic sugerează că, în cazul adoptării unei legi de către cele două fracțiuni prin care s-ar interzice traseismul, prevederile acesteia nu vor putea „prevala” asupra celor constituționale în ceea ce privește statutul deputatului.
În contextul recentelor cazuri de traseism politic din Parlamentul moldovean, când trei deputați socialiști au anunțat despre migrarea către alte proiecte politice, Victor Ciobanu spune că ar fi vorba de un semnal de revenire a „păpușarilor”.
„[...] Ceea ce vedem acum cred că este un început de campanie electorală cu revenirea, deocamdată prin ușa din spate, a păpușarilor, [...] pentru că nu cred că e doar de capul lui Șor ca deputații să migreze din tabăra socialiștilor spre acea mișcare numită „Pentru popor”. Aici se observă mână cea invizibilă din spate a „maestrului” [...] Plahotniuc”, susține în podcast Victor Ciobanu.
Your browser doesn’t support HTML5
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Este, oare, cea mai bună soluție introducerea în Constituție a prevederii ca un deputat să fie obligat să nu-și schimbe subordonarea politică? Ar putea aceasta să conducă la instituirea unei „discipline de fier” în fracțiuni?
- Cine profită, în primul rând, de prevederile formulate cu „bună credință” în Constituție privind statutul de parlamentar?
- Ce îi motivează mai mult pe deputați să-și schimbe tabăra politică: convingerile politice, aspectele financiare sau de altă natură?
- Care e cel mai prielnic „sezon” pentru migrarea deputaților?
- Schemele de racolare a parlamentarilor.
- Cum se explică că cele mai „relevante” cazuri de traseism se produc pe segmentul politic de centru-stânga.
- Când a început „istoria” traseismului politic în R. Moldova și cine sunt „părinții” acestui fenomen?
- Ce efect a avut declarația de condamnare a traseismului politic, votată unanim în Parlament, în data de 11 iunie 2020?
- Traseismul politic din Republica Moldova vs. traseismul politic din alte țări. Care sunt diferențele?
- Poate stârpi traseismul politic o nouă cultură politică?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.