În Franța, de luni 9 august, se extinde utilizarea certificatului Covid

Protest la Paris, în fața centrului George Pompidou, împotriva restricțiilor sanitare si a certificatului Covid, Paris, Franța, 7 august 2021.

De luni, 9 august, în Franța se extind domeniile și locurile în care se cere certificatul Covid: vor fi incluse restaurantele, accesarea tratamentului de urgență într-un spital sau călătoria cu trenul si avionul. Este certificatul care dovedește vaccinarea anti Covid-19, imunitatea naturală sau un test negativ recent.

Numărul bolnavilor de COVID-19 spitalizaţi în Franţa continuă să crească, cu aproape 8.700 înregistraţi duminică, o creştere cu 25% în trei săptămâni, informează autoritățile franceze. Tot Direcția Generală de Sănătate din Franța informează că 66% din populație au fost vaccinați cel puțin cu o doză iar peste 55% sunt complet vaccinați.

Protest în Franța, la Cambrai, împotriva obligativității de a arăta certificatul Covid în restaurante și baruri, 7 august, 2021.

Sâmbătă 7 august însă, peste 200.000 de protestatari au mărșăluit în marile orașe din Franța, într-un al patru-lea weekend consecutiv de demonstrații pentru a denunța regulile care i-ar obliga pe oameni să se vaccineze anti -COVID-19 împotriva voinței lor.

Protestatarii se opun legislației susținute de președintele Emmanuel Macron, menită să contribuie la stoparea celui de-al patrulea val COVID-19 care se răspândește în Franța datorită variantei Delta, mult mai contagioase. Guvernul argumentează că numai prin vaccinare și restricții sanitare se poate asigura și redresarea economică a țării.

Protestatarii, pe de altă parte, acuză autoritățile că le-au încălcat libertățile, prin faptul că se cer certificate Covid lucratorilor din domeniul sănătății, învățământului și celor care vor sa intre în restaurante, săli de cinematograf și alte locuri publice. Protestatarii au purtat lozinci pe care scria „Nu dictaturii” și au scandat „Macron, nu vrem permisul tău de sănătate”. Ministerul de Interne a spus că la proteste au participat aproximativ 237.000 de persoane. La Lyon, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii. Permisele de sănătate sunt necesare din 21 iulie pentru a intra în așezăminte culturale precum cinematografele și muzeele, pentru piscine sau cluburi de noapte.