În Iran continuă protestele anti-guvernamentale, pe străzi și pe acoperișuri

Proteste în localitatea Dashti din provincia iraniană Hormozgan.

În Iran continuă protestele anti-guvernamentale. Pe străzi și pe acoperișuri

Protestatarii iranieni au ieșit în stradă în diferite orașe iraniene, continuând amplele demonstrații antiguvernamentale generate de moartea studentei de 22 de ani Mahsa Amini în arestului poliției, pe 16 septembrie 2022

Mai multe înregistrări video postate pe pe rețelele de socializare au arătat că la Dashti, un oraș din provincia Hormozgan din sudul Iranului, oamenii început să protesteze după ce au marcat 40 de zile de la moartea protestatarului Hamed Mollaei, în vârstă de 35 de ani, scandând lozinci antiguvernamentale precum „Nu vrem un guvern care ucide copii!”.

Mollaei, tatăl a două fete mici, a fost împușcat mortal de forțele de securitate la Dashti pe 17 noiembrie.

El a fost una dintre cele aproximativ 500 de persoane, inclusiv cel puțin 62 de copii, ucise de forțele de securitate iraniene de la începutul protestelor la nivel național, după moartea studentei Mahsa Amini, care fusese reținută de poliția moralității pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus de regimul clerical femeilor din Iran.

În orașul Mahabad, din nord-vestul Iranului, demonstranții au blocat în seara zilei de 26 decembrie mai multe străzi dintre străzile orașului, aprinzând focuri și strigând lozinci anti-regim.

La Bomehan, lângă Teheran, protestatarii purtau o pancardă pe care scria„Tată, ai aflat în sfârșit că m-au ucis?”, o inscripție care se referala uciderea lui Kian Pirfalak, în vârstă de 10 ani, la Izeh, luna trecută.

Autoritățile au avut nevoie de 40 de zile pentru a-l informa despre moartea fiului său pe Maysam Pirfalak, el însuși rănit grav când forțele de securitate au deschis focul asupra mașinii lor.

Au fost înregistrate proteste la Teheran și în orașul Mashhad, din nord-estul orașului, unde demonstranții au strigat lozinci antiguvernamentale mai ales Reprezentanții regimului de la Teheran susțin că Occidentul s-ar afla în spatele amplelor proteste contra rgeim, și au amenințat că vor reprima și mai demonstrațiile, care au intrat în a patra lună.

Amplele demonstrații anti-guvernamentale din Iran sunt cea mai serioasă sfidare l adresa regimului teocratic de la Teheran de la Revoluția Islamică din 1979.

Saeed Madani a fost închis de mai multre ori pentru apartenența sa la un grup de opoziție politică interzis și pentru „propagandă contra statului".

Între timp, Tribunalul revoluționar islamic din capitala iraniană a decis că un proeminent sociolog și jurnalist iranian se face vinovat de înființarea și gestionarea mai multor grupări anti-sistem și de „propagandă împotriva Republicii Islamice Iran”, condamnându-l la nouă ani de închisoare, opt pentru prima acuzație și unul pentru a doua.

Acuzațiile împotriva lui Saeed Madani, în vârstă de 61 de ani, se bazează în special pe materialele publicate de acesta, care descriu și explică diferite aspecte ale societății iraniene, a declarat o sursă pentru Europa Liberă.

### Vezi și... ### Noi proteste în Iran în timpul sărăbătorii Solstițiului de iarnă

În ianuarie, Madani a fost împiedicat să se deplaseze în Statele Unite, unde trebuia să înceapă un program de cercetare de un an la Universitatea Yale. Madani a publicat mai multe studii despre problemele sociale din Iran, inclusiv despre violența împotriva femeilor, abuzul asupra copiilor, prostituție și sărăcie.

Multe din cărțile lui Madani au fost interzise în Iran.

Într-o scrisoare trimisă anul trecut ministrului iranian culturii și orientării islamice Mohammad-Mehdi Esmaili, Madani a protestat împotriva interzicerii publicării cărților sale fără o decizie judecătorească.

El fusese închis de mai multe ori pentru apartenența la Alianța Naționalist-Religioasă, grup politic de opoziție interzis în Iran, și pentru o așa-zisă „propagandă împotriva statului”.

În 2016, a fost exilat în orașul-port Bandar Abbas, din sudul Iranului, după ce a ispășit patru ani dintr-o pedeapsă de opt ani de închisoare la faimoasa închisoare Evin din Teheran.