În Iran, tot mai multe fotografii arată femei care renunță la vălul islamic

Fotografie din 24 decembrie înfățișând doi tineri care se joacă cu zăpada pe un deal de lângă Teheran. Este una dintre imaginile recente care arată femei iraniene în public fără hijab, acoperământul islamic obligatoriu pentru femei în Iran din 1983.

O femeie într-o piață din Teheran, pe 5 decembrie. 

Iranul continuă să fie frământat de protestele izbucnite în septembrie, în urma morții Mahsei Amini, o iraniană de etnie kurdă arestată de poliția moralității din Teheran care spunea că Amini purta pantaloni strâmți și nu avea părul acoperit „corespunzător” cu hijabul. 

Două femei, una fără eșarfă pe cap, se plimbă în Teheran, la 6 decembrie. 

În 1983, guvernul islamist al Iranului a decretat că „femeile care apar în public fără hijabul impus de islam vor suferi până la 74 de lovituri de bici”, deși cele mai frecvente pedepse erau cu închisoarea pe termene scurte. 

O tânără iraniană își face selfie în fața pomilor de Crăciun din Teheran, pe 25 decembrie. 

În ultimii ani, femeile considerate de poliția moralității că nu respectă legile privind acoperirea capului au fost obligate să participe la prelegeri despre „valorile islamice”. Un membru al familiei avea apoi permisiunea de a veni să le însoțească acasă după ce erau eliberate.

O femeie se plimbă prin Teheran pe 4 decembrie. 

Pe fondul tulburărilor masive care au urmat morții lui Amini, se pare că Iranul a redus patrulele poliției moralității la începutul lunii decembrie. De atunci, un număr mic, dar în continuă creștere, de femei au ieșit în stradă, sfidând legea guvernului islamic referitoare la hijab, purtând doar pălării - sau fără să se acopere deloc.

Cuplu în Teheran, la 6 decembrie. 

O înregistrare video publicată la începutul lunii decembrie arată două femei mergând pe una dintre străzile centrale din Teheran cu părul descoperit, o imagine larg distribuită la momentul respectiv, dar care acum pare să fie relativ comună. 
 

Femei discutând într-un parc după o ninsoare în Teheran, pe 24 decembrie. 

Conform unei relatări de la Voice of America, o organizație pentru apărare a drepturilor cu sediul la Washington susține că patrulele poliției moralității au dispărut din cartierele mai bogate ale Teheranului în ultimele săptămâni. 

Femei din Teheran, la 6 decembrie. 

În unele orașe din afara Teheranului, totuși, se pare că restricțiile privind îmbrăcămintea rămân în vigoare. 

O femeie cu o căciuliță de lână pe cap plimbând doi căței într-un parc din Teheran, pe 24 decembrie. 

O relatare publicată recent de IRNA, agenția oficială de știri iraniană, spune că cinci magazine din provincia Qazvin, din nord-vestul Iranului, au fost închise temporar ca pedeapsă pentru că au servit femei care nu purtau hijab. 

O femeie privind decorațiunile de Crăciun din Teheran, pe 25 decembrie. 

Pe 26 decembrie protestele erau în curs de desfășurare în unele părți ale Iranului din cauza represiunii sângeroase a demonstrațiilor declanșate de moartea lui Mahsa Amini în septembrie.