În Kazahstan continuă protestele, deși guvernul a fost demis

Your browser doesn’t support HTML5

Mii de oameni continuă să protesteze în Kazahstan, după ce președintele Qasym-Zhomart Toqaev a demis guvernul și a declarat stare urgență pentru două săptămâni în anumite regiuni, în încercarea de a limita extinderea tulburărilor violente, declanșate de o creștere abruptă a prețului la energie.

Zeci de răniți au fost raportați în timpul protestelor, care au izbucnit în regiunea de vest Mangystau pe 2 ianuarie.

Protest în regiunea Mangystau , 3 ianuarie 2022.

Protestele s-au extins apoi și în alte orașe, în semn de solidaritate cu manifestațiile din Mangystay. S-au înmulțit însă și motivele, oamenii protestând împotriva corupției, șomajului și a salariile mici.

Protestele au devenit violente în mai multe zone din țară la sfârșitul zilei de 4 ianuarie, inclusiv în Almaty, cel mai mare oraș al țării, unde poliția a folosit gaze lacrimogene, a tras gloanțe de cauciuc și a folosit grenade paralizante pentru a dispersa mulțimea care scanda lozinci antiguvernamentale și incendia vehicule. .

În total, peste 200 de persoane au fost reținute în timpul protestelor, iar 95 de polițiști au fost răniți în cursul ciocnirilor cu manifestanții, a informat Ministerul de Interne.

Un decret publicat pe site-ul prezidenţial în dimineaţa zilei de 5 ianuarie spunea că Toqaev a acceptat demisia cabinetului condus de prim-ministrul Asqar Mamin, în conformitate cu constituţia.

Prim-vicepremierul Alikhan Smailov a fost numit prim-ministru interimar, iar actualii membri ai guvernului rămân în funcții până la formarea unui nou cabinet.

Forțele de securitate la Almaty, 5 ianuarie 2022.

Înainte de demisie, guvernul anunțase că replafonează prețul gazului petrolier lichefiat (GPL) la 0,11 dolari pe litru, sau mai puțin de jumătate din prețul pieței, în Mangystau. GPL este un combustibil alternativ popular la benzină.