În lupta cu Covid-19, parlamentul din Ungaria ar putea fi suspendat pe termen nelimitat

Budapesta, 19 martie 2020

Este de așteptat ca luni, parlamentul de la Budapeste să aprobe prelungirea pe termen nelimitat a stării de urgență decretată pentru a combate pandemia de coronavirus, ceea ce-i va permite premierului Viktor Orban să guverneze prin ordonanțe de urgență, fără nici un control al legislativului. Inițiativa fusese respinsă cu o săptămână înainte, când fiind înaintată în regim de urgență, avea nevoie de sprijinul a 80% din parlamentari. De această dată este suficientă o majoritate de două treimi, pe care partidul Fidesz al premierului Orban o are.

Duminică, 29 martie, o serie de organizații ungare pentru drepturile omului, începând cu Comitetul Helsinki, au apelat la ministrul justiției să includă în amendament o dată la care prevederi vor „expira automat”.

Iar mii de unguri au participat duminică, 29 martie, la un protest online.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva s-a declarat deja îngrijorat de puterile nelimitate acordate premierului ungar și de prevederea din legea privind pedepsirea celor care răspândesc informații false despre gestionarea crizei medicale de către guvern. Proiectul legislativ a fost criticat săptămâna trecută și de Consiliul Europei, care a avertizat guvernul de la Budapesta împotriva declarării „unei stări de urgență nedefinite și necontrolate”.