În R. Moldova urmează să fie creat Fondul de reducere a vulnerabilității energetice

Deputatul PAS, Dan Perciun, președintele comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie

Proiectul de lege privind crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice a fost votat ieri, 15 iulie, în prima lectură de către majoritatea deputaților, informează IPN.

Din acest fond vor fi oferite compensațiile în factură pentru gaze naturale, pentru energia termică și electricitate în așa fel încât factura pe care s-o achite cetățeanul să fie mai mică și să fie compensată de către Guvern. Compensația se face în baza unor criterii adiționale. Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, citat de IPN spune că, de anul acesta, se va ține cont de mai mulți factori la stabilirea volumului compensației oferite.

### Vezi și... ### De unde vine diferența de 7 lei dintre tariful cerut de Moldovagaz şi cel propus de ANRE? 

„Proiectul de lege presupune cinci categorii de vulnerabilitate energetică în care vor fi împărțiți cetățenii Republicii Moldova, în funcție de componența familiei, de venit, de sursa de energie pe care o utilizează”, a precizat Dan Perciun în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, a adăugat parlamentarul, statul va oferi subvenții pentru înlocuirea electrocasnicelor cu electrocasnice mai performante și care consumă mai puțin, pentru modernizarea sistemelor individuale de încălzire, pentru izolarea și termoizolarea apartamentelor și a locuințelor în ansamblu.

Deocamdată, sunt bugetate circa 400 de milioane de lei în cadrul acestui fond din bugetul de stat pentru anul 2022 și adițional un miliard de lei pentru anul 2023. Urmează să fie elaborat un sistem informațional care să permită înscrierea online a cetățenilor pentru a beneficia de aceste compensații, dar va exista și posibilitatea completării fizice a cererii de acordare a compensației. Proiectul de lege va fi votat în a două lectură până la finalul lunii iulie.

Anul trecut au beneficiat de compensații la facturi circa un milion de gospodării.