Presa de la Chișinău, între care portalul Deschide.md a preluat declarația fostului premier Ion Sturza care în confruntarea dintre procurorul general Alexandru Stoianoglo și directorul procuraturii anticorupție, Viorel Morari, suspendat temporar din funcție, pare să încline balanța spre șeful procurorilor. „Stoianoglo nu-i nici pe departe perfect (…) dar un lucru îl știu cu certitudine, nu este omul pe care cineva îl poate „mânca pe pâine”. Nici sistemul, nici politicienii”, adaugă fostul premier. Între altele, el îi reproșează lui Viorel Morari că s-ar face responsabil de „instrumentarea unor dosare împotriva inamicilor lui Plahotniuc”, arătându-se convins că „CNA și Procuratura Anticorupție trebuie desființate și început totul de la zero!”
Your browser doesn’t support HTML5
Editorialistul Petru Grozavu de la săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” analizează prestația președintelui Igor Dodon în cei aproape trei ani de când se află în fruntea statului. Autorul opinează că Igor Dodon este președintele lui Vladimir Putin pentru R. Moldova, iar vizitele sale „oficiale” în Rusia nu sunt decât o simplă formalitate protocolară, pentru a crea publicului iluzia că Putin și Dodon sunt președinții a două state diferite. Petru Grozavu mai atrage atenția că la doi ani și jumătate de la alegerile prezidențiale, contracandidata lui Igor Dodon a ajuns șefa unui guvern pe care l-a controlat în proporție de 80%. „Câți sirieni au intrat în R. Moldova, în bază de decizie de guvern” sau „unde-s proiectele de legi cu privire la familiile netradiționale, care ar legifera mariajul între persoanele de același sex”, se întreabă retoric Petru Grozavu.
Câți sirieni au intrat în R. Moldova, în bază de decizie de guvern...
O analiză a portalului specializat pe teme economice Mold-street.com arată că în următorii ani, guvernul de la Chișinău urmează să obțină o finanțare externă netă de aproape 19 miliarde de lei sau aproape un miliard de euro. Pe primele trei locuri în topul creditorilor se numără grupul Băncii Mondiale, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. Jurnaliștii de la Mold-street.com atrag atenția că „o mare parte din această asistență este condiționată de prevederile unui acord cu Fondul Monetar Internațional”, dar și de mersul reformelor în justiție, domeniul energetic și cel bancar.
Înțelegerile convenite la Paris în urma negocierilor privind conflictul armat din estul Ucrainei par să creeze riscuri esențiale pentru Republica Moldova care ar putea fi luată „la pachet” în procesul de soluționare prin federalizarea așa-numitelor conflicte înghețate din regiune, susțin experții citați de Radio Chișinău.
### Vezi și... ### Vladimir Socor: În realitate, mecanismul „5+2” are rolul de a bloca eventuale decizii impuse Republicii Moldova de către RusiaAnalistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, atrage însă atenția că formula federalizării, atât în Ucraina cât și în Republica Moldova ar fi în interesul Moscovei care, astfel, își va menține influența în regiune. „Rusia folosește la maximum toate posibilitățile, iar politica ei este de a fragmenta spațiul post-sovietic cât mai mult, de a crea aici cât mai multe noduri de conflict ca să folosească acest lucru și să țină sub control acest spațiu”, a subliniat analistul.
Și le bat, adesea cu cruzime...
Ziarul de limba rusă Newsmaker.md dedică un amplu articol violenței împotriva femeilor din regiunea transnistreană. Jurnaliștii atrag atenția că în stânga Nistrului nu există o lege care ar apăra femeile de violența domestică. În același timp, conform datelor Centrului „Rezonans”, fiecare al zecelea locuitor al regiunii consideră că bărbatul are dreptul să-și bată soția. Și le bat, adesea cu cruzime, apărați fiind de clișeele sociale și inacțiunea autorităților. Istoria Eugeniei din Tiraspol este o dovadă în acest sens. Newsmaker.md relatează, de ce această femeie a suportat batjocurile soțului timp de șapte ani, iar autoritățile au putut să reacționeze doar atunci când bărbatul a pus mâna pe cuțit.