În relațiile cu Republica Moldova, România va pune în viitor accent pe cooperarea descentralizată, pe proiecte directe cu comunitățile locale din R.Moldova, gestionate însă din România. Ana Guțu, secretar de stat din cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din guvernul de la București, relatează IPN, a precizat că unul din scopurile acestei strategii este de a întrerupe practica distribuirii ajutorului românesc, odată ajuns în R.Moldova, pe criterii politice. „Vor fi proiecte gestionate din România pentru comunitățile din Republica Moldova, pentru cetățeni, pentru oameni și în tot ce ține de evaluare, de control”, a adăugat Ana Guțu.
### Vezi și... ### Ministrul de externe al R. Moldova asigură țările UE că Chișinăul continuă reformele încurajate de Bruxelles
Un alt motiv este că la Chișinău nu ar fi o majoritate politică stabilă, care să garanteze că R.Moldova vrea să îndeplinească angajamentele pe care și le-a luat prin Acordul de Asociere cu UE. „Actualmente, nu avem la nivel de administrație publică centrală, o majoritate, o putere clară care să zică: Republica Moldova vrea să implementeze Acordul de Asociere cu UE”.
### Vezi și... ### Siegfried Mureșan speră ca disputa sa cu premierul Ion Chicu să nu fie un „obstacol” în calea ajutoarelor din România
Ana Guțu nu a făcut însă nici o referire la recenta dispută dintre România și R.Moldova provocată de remarcile dure ale premierului Ion Chicu la adresa României și a europarlamentarului liberal Siegfried Mureșan, vice-președinte al grupului PPE din Parlamentul European.