În România, criza guvernamentală se prelungește

Prrim-ministrul desemnat Dacian Cioloș

În România, criza guvernamentală se prelungește, pe fundalul unei crize sanitare fără precedent: România a ajuns pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice legate de COVID raportate la populație, potrivit datelor centralizate de Universitatea Oxford. În ultimele zile, au fost raportate zilnic între 300 și peste 440 de decese în 24 de ore.

Vineri, 15 octombrie, premierul desemnat, Dacian Cioloș, a anunțat că va depune luni la Parlament programul de guvernare și lista de miniștri, deși în acest moment nu are asigurată majoritatea necesară de voturi.

Partidul Național Liberal de guvernare și aliații din Uniunea Democrată a Maghiarilor din România au anunțat vineri că nu vor negocia cu premierul desemnat. Biroul Executiv al PNL i-a cerut lui Cioloș să aibă întâi discuții cu Partidul Social Democrat și cu partidul naționalist AUR pentru a găsi cele 234 de voturi necesare învestirii guvernului.

PSD și AUR sunt cel două partide care alături de URS au votat moțiunea de cenzură care a dus la demiterea premieurlui liberal Florin Cîțu.

Dacă Cioloș nu reușește să obțină majoritatea în parlament, conducerea liberalilor a anunțat că partidul „va demara negocieri cu toți liderii partidelor responsabile, cu excepția AUR” pentru formarea unei noi majorități, se mai arată în decizia de vineri.

Tot în România, vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a respins oficial propunerea Institutului Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la „nivelul zonei metropolitane București”. București și județul Ilfov sunt zonele cu cea mai mare rată de infectării zilnice cu noul coronavirus din România în acest moment. Incidența cazurilor de Covid-19 la București este de peste 15 la mia de locuitori, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică. La 1 octombrie, rata de infectare era 7,78, iar în 1 septembrie Capitala avea o incidență de 0,85 la mia de locuitori.

Mai multe AICI : romania.europalibera.org