Sunt cunoscute remarcabilele povești ale unor transfugi din serviciile speciale sovietice și rusești. Mulți au auzit probabil de căpitanul KGB Victor Orehov care îi avertiza în secret pe disidenți despre arestările și perchezițiile care se pregăteau. Acum avem însă de a face cu un caz excepțional – un ofițer activ al FSB a luat legătura cu serviciul rusesc al Europei Libere, Radio Svoboda, oferindu-se să povestească cum îi urmărește pe cei care gândesc diferit. Într-un interviu cu colegul nostru Dmitri Volcek, interlocutorul care a vrut să-și păstreze anonimatul spune că a intuit de mai demult că lucrează într-o organizație criminală, în „sistem”, dar adevărata revelație a avut-o când a citit cunoscuta carte „Sursa totalitarismului” de Hannah Arendt. Radio Svoboda a publicat o primă parte din seria de discuții cu ofițerul FSB. Colegii noștri subliniază că nu pot face public numele interlocutorului, dar că acesta a prezentat suficiente probe care confirmă că lucrează în FSB și știe cum funcționează „sistemul” de pe Liublianka. Traducere de Lina Grâu
Radio Svoboda: De ce ați mers să lucrați în FSB și când ați început să înțelegeți că faceți ceva ce nu este bine? La ce anume v-a deschis ochii cartea semnată de Hannah Arendt?
Ofițer FSB: „La început era euforie, îmi plăcea totul foarte mult, aveam avânt. Multă vreme nu înțelegeam ce și de ce facem. Era vorba despre lupta cu opoziția nesistemică, cu iehoviștii, cu fasciștii și antifasciștii… Iar mai târziu am înțeles că singurul scop al acestei hărmălăi este păstrarea puterii și lupta cu cei care gândesc diferit. Și când înțelegi aceste lucruri, începe să-și fie greață. Cartea lui Hannah Arendt mi-a revelat că eu, prin munca mea, întăresc structura totalitară în societate care este fundamentul regimului actual și al celui viitor.”
Radio Svoboda: De ce ați decis să ne povestiți despre lucrul Dvs.?
Ofițer FSB: „Pentru că consider că Rusia se prăbușește în forma cea mai urâtă a trecutului său sovietic. Și mulți se autoamăgesc cu perseverență că totul va fi bine. Cum credeți, câți turnători-voluntari care fac muncă patriotică? Sunt mulți. Și știu că mulți dintre ei au fost în Crimeea în anii 2014 și 2015 să se „odihnească”. Unii au fost de două ori. Și aceste persoane au primit certificate de delocare pentru votare. Când îi ascult pe tinerii care povestesc de bună voie și cu inițiativă despre prietenii lor, mi se face greață. Pentru o simbolică turtă dulce ei au devenit sclavi și își infectează cu acest virus și anturajul. Și cu ei vor trăi copiii mei, și totul va merge din nou într-un cerc vicios. Iată ce ar trebui să pună pe gânduri pe fiecare.”
Radio Svoboda: Turnători sunt tot mai mulți? Ce gen de semnale primiți de obicei și cât de des le luați în lucru?
Ofițer FSB: „Acest trib crește. Vecinul, sectoristul, șeful de bloc, la serviciu, la universitate și așa mai departe. Este o schemă care seamănă un pic de departe cu marketingul de rețea, dar cu unele particularități. De exemplu, unor oameni li se creează probleme – în business, cu implicarea bandiților, prin corupție, prin șefi sau prin urmărire penală a lor sau a apropiaților, prin probleme la admiterea la universitate și așa mai departe – acești oameni apelează la „prietenul influent”, iar acesta îi aduce la noi. Omul crede că este o singură dacă și gata… Unii percep asta ca un beneficiu – pentru ei și apropiații lor pornește liftul social. Dar unii oameni din anturajul lor obligatoriu merg în jos. O mână spală pe alta, aceasta este legea conservării energiei. Cu iehoviștii asta nu lucrează, sistemul își rupe dinții cu ei.”
Radio Svoboda: De Martorii lui Iehova ați început să vă ocupați recent, după scoaterea lor în afara legii, sau și înainte de asta? Vă este clar de ce îi persecută statul?
Ofițer FSB: „Am început demult, mult timp înainte de interzicere. Au fost numărați demult, a fost stabilită identitatea lor. Versiunea oficială este că sunt o sectă extremistă totalitară. De facto sunt oameni care în virtutea credinței lor nu sunt permeabili la propagandă, nu acceptă să fie racolați. Sistemul vede în ei o amenințare pentru că ei sunt organizați și independenți, cândva ar putea să lupte și pentru putere, iar conducerea lor e în SUA. Se luptă împotriva lor doar pentru că ei sunt o amenințare potențială pentru putere și nu pentru că ei refuză transfuziile de sânge.”
Radio Svoboda: Dar pe preoții Bisericii ortodoxe ruse nu-l urmăriți?
Ofițer FSB: „Biserica ortodoxă rusă este aproape o filială a noastră, ei se lămuresc acolo între ei. Numirea în funții importate este coordonată.”
Radio Svoboda: Aveți printre colegi putiniști convinși, care luptă sincer cu uneltirile „dușmanilor Rusiei”, sau cu toții sunt niște cinici care lucrează doar pentru bani?
Ofițer FSB: „Nu cunosc să fie vreunul dintre cei convinși. Cinism și ipocrizie – ăștia sunt termenii care îi caracterizează pe colegii mei. În cazul unor critici la adresa lui Putin cu toții vor face fețe uimite, vor percepe asta ca pe o testare și vor raporta conducerii.”
Radio Svoboda: Este ușor să plasați agenți în grupurile de opoziție? Puteți să ne dați un sfat – cum să-l identificăm pe omul vostru?
Ofițer FSB: „Probleme sunt doar temporare – până alegem candidatura potrivită care corespunde cerințelor. Nu există o trăsătură unică care să vă ajute să identificați omul nostru. Dar dacă cineva care nu vă cunoaște are informații personale despre Dvs. (hobby, limbile străine cunoscute, casa de la țară – n.red.) este un semnal care trebuie să vă pună pe gânduri.”
Radio Svoboda: Ascultați telefoane, citiți poșta, urmăriți postările și corespondența în rețelele de socializare… Ce sfaturi le-ați da celor pe care îi urmăriți?
Ofițer FSB: „Ascultăm, privim, citim, documentăm. Tehnica și posibilitățile acum sunt bune. Limitări practic nu sunt în ceea ce privește teritoriul Rusiei. Recomand tuturor să nu folosească VKontakte, să nu se înregistreze pe site-urile de opoziție, să folosească tor-ul.”
Radio Svoboda: În toată țara sunt persecutați tinerii voluntari ai lui Navalnîi – elevii și studenții. Ce instrucțiuni aveți în privința lor?
Ofițer FSB: „Versiunea oficială este necesitatea de a preveni dezordinile în masă și profilaxia încălcărilor administrative. Cu tinerii care au stări de spirit protestatare se lucrează prin intermediul ministerului de interne și al părinților. Și apropo, responsabilitatea penală pentru violența domestică a fost anulată.”
Radio Svoboda: Sarcinile se schimbă? Spre exemplu astăzi ținta principală sunt iehoviștii, iar mâine – adepții lui Navalnîi?
Ofițer FSB: „Sistemul are mereu dușmani. Astăzi e unul, mai târziu – altul sau ambii simultan. Fiecare departament luptă cu dușmanul său și exagerează amenințarea. Situația rămâne mereu complicată, dar controlabilă.”
Radio Svoboda: E adevărată informația potrviti căreia colaboratorii FSB din Kuban folosesc secțiile de poliție în calitate de „închisori secrete” ?
Ofițer FSB: „Arestul administrativ și prelungirea acestuia este o practică obișnuită. Și despre tortura cu curent electric cred că nu se minte.”
Radio Svoboda: Sarcina voastră este să contracarați opoziția sau să identificați pe cei care nu sunt loiali?
Ofițer FSB: „Eu lucrez cu oamenii în privința cărora vin semnale. Cei neloiali sunt membri ai opoziției care nu se ascund. Problema este cu identificarea celor potențiali. În curând vor veni rapoartele de la comisiile electorale teritoriale cu privire la rezultatele votării (la recentele alegeri prezidențiale – n.n.) – acolo rezultatele nu sunt foarte bune și va începe un lucru minuțios. Evident că nu cu fiecare persoană în parte. Important e să găsim care este legătura, dacă există vreuna – meseria, secta și așa mai departe. Nu mă credeți? Nici eu nu aș fi crezut dacă nu aș fi știut.
Radio Svoboda: Ce părere aveți despre potențialul nemulțumirii față de regim în Rusia?
Ofițer FSB: „Impresia mea este că potențial nu există.”
Radio Svoboda: Ce părere aveți despre cazul Skripal? Ce spun colegii Dvs.?
Ofițer FSB: „Toată istoria sistemului este o luptă continuă cu dușmanii, din interior și din afară – de la Mikhoels la Litvinenko. Iar colegii spun: „Nu suntem noi, dar așa va fi cu oricare trădător!”.”
Radio Svoboda: Ați amintit despre o eventuală deconectare a internetului. Este ipoteza Dvs. sau în servicii se crede că este un lucru inevitabil?
Ofițer FSB: „Este o supoziție. Și Klimenko (Gherman Klimenko, consilierul preşedintelui Vladimir Putin pentru problemele internetului – n.n.) a vorbit recent despre asta și despre faptul că și China are propriul internet. Nu sunt expert tehnic.”
Radio Svoboda: Cât câștigați? Pentru ce merite se acordă premii? Cât de ușor este să faci o carieră?
Ofițer FSB: „De salariu nu mă plâng, deși nu se compară cu cel al lui Secin (Igor Secin, directorul executiv al companiei ruse de stat Rosneft și un apropiat al lui Vladimir Putin – n.n.). De la zero un locotenent va primi de la 60.000 de ruble (aproape 1000 de dolari – n.n.), un locotenent superior – de la 90.000, șefii – mai mult. Există sporuri pentru vechime, pentru rang și așa mai departe. Premii se dau la sfârșitul anului. Creșterea în carieră este posibilă cu timpul, important e ca șefii să nu aibă impresia că sunt săpați și să nu se sară peste capul lor. Mulți pur și simplu așteaptă – cineva pleacă la pensie și așa vine avansarea în carieră.”
Radio Svoboda: Ce departamente sunt considerate cele mai de perspectivă pentru creșterea profesională?
Ofițer FSB: „Se consideră că este bine să lucrezi pe linia serviciului de control – acolo sunt posibilități mai mari și relații în domeniul economic.”
Radio Svoboda: Vi se permite să ieșiți în afara țării?
Ofițer FSB: „Nu, dar deplasările de serviciu sunt posibile în cazuri excepționale.”
Radio Svoboda: De exemplu, dacă soția sau cineva dintre rudele apropiate vrea să meargă în vacanță în Egipt sau Tailanda, aceste lucruri trebuie coordonate?
Ofițer FSB: „Evident.”
Radio Svoboda: Probabil că șefii vă recomandă sau vă obligă să vă odihniți în Crimeea?
Ofițer FSB: „Nu la modul direct, dar se subliniază că doar pe teritoriul Rusiei.”
Radio Svoboda: Ați mai întâlnit printre colegi disidenți ca Dvs.? Sunt situații în care la serviciu sau într-o atmosferă informală cineva formulează îndoieli cu privire la corectitudinea a ceea ce faceți voi?
Ofițer FSB: „Nu am întâlnit așa ceva. Dacă există așa ceva, cu siguranță este o testare. Și ambii vor merge și vor raporta.”
Radio Svoboda: Ați auzit de povestea miorului FSB Alexandr Ignatiev, care și-a omorât cu atrocitate soția, i-a scos ochii cu cuțitul, iar apoi a înjunghiat-o pe fiica de patru luni? Se spune că și-a ieșit din minți din cauza problemelor de la serviciu. E chiar atât de mare strasul în „sistem” la voi?
Ofițer FSB: „Evident că am auzit. El a „ars” la serviciu, a citit prea multe denunțuri, s-a închis în găoacea lui și acesta a fost tristul rezultat. Probabil chiar nu avea cu cine vorbi. Din cauza acestui serviciu avem cu toții fețe întunecate și posomorâte, ne ajută ipocrizia și un fel de dualitate în gândire. Eu aș vrea ca toți „cercetașii” noștri să înțeleagă că sunt niște turnători ordinari, iar țara noastră este fără cinci minute Coreea de Nord. Singurul dușman adevărat al Rusiei este sistemul de servicii speciale care a devenit un stat în sine.”