În timp ce Rusia le distruge sistemul energetic, ucrainenii se pregătesc pentru o iarnă aspră

O femeie își încălzește câinele în Kivșarivka, pe 16 octombrie. 

Pe măsură ce temperatura începe să capete valori negative, în estul Ucrainei unde încă se mai poartă luptele crâncene iar bombardamentele continuă, după lunile de ocupație rusă, localnicii trebuie să se pregătească pentru iarnă.

Irina Pancenko din Kivșarivka scoate o oală cu mâncare dintr-o sobă improvizată. Îl are alături pe nepotul de 9 ani, Artem. „Este frig și suntem bombardați tot timpul", se plânge Artem în timp ce își ajută bunica la gătit, lângă blocul lor de apartamente aproape abandonat.

În localitatea lor situată la nord de Donețk, locuitorii din Kivșarivka trăiesc fără gaz, apă sau electricitate de aproape trei săptămâni și sunt atacați în permanență cu rachete de armata rusă, bombardamente care au distrus utilitățile orașului.
 

Artem mănâncă în apartamentul pe care îl împarte cu bunica sa. „Este foarte frig. Dorm îmbrăcat ca afară în apartamentul nostru”, ne spune el.

Pentru Artem și bunica sa, a se înveli bine noaptea și a găti în aer liber au devenit singura modalitate de a supraviețui. Irina spune că ea și nepotul ei dorm într-un apartament abandonat de alături, de când toate ferestrele apartamentului lor au fost aruncate în aer de explozia unei rachete ruse.

„După prima explozie, ni s-a spart o fereastră și două s-au stricat. După a doua explozie, toate celelalte ferestre au fost distruse", a spus ea. „Este foarte frig să trăiești aici. Este greu să gătești, este greu să alergi între apartament și locul unde gătim. Mă dor picioarele”.

În satul vecin Kirilivka, Viktor Palianița adună buștenii proaspăt tăiați în curtea casei sale. Palianița, în vârstă de 37 de ani, spune că a adunat suficient lemn pentru a rezista toată iarna. Cu toate acestea, intenționează să înceapă să doarmă lângă o sobă cu lemne într-o anexă, deoarece toate ferestrele din casa sa au fost spulberate de șrapnele.

„Nu este confortabil. Pierdem multă vreme adunând lemne. Puteți vedea în ce situație trăim”, a spus Palianița.

Au fost încropite băncuțe și plite mai peste tot, în curțile supraaglomerate ale complexelor de apartamente. De pildă, în curtea unde Anton Sevrukov, în vârstă de 47 de ani, prăjește pâine și încălzește un ibric cu apă pe foc pentru a-i aduce ceai mamei sale cu handicap.

"Fără electricitate, fără apă, fără gaz. Ne este frig", a spus Anton. „Îi fac un ceai mamei mele pe foc, dar ea bea doar puțin, ca să se încălzească pentru scurt timp.”

În întunericul apartamentului său înghesuit și plin de mucegai, mama lui Sevrukov (stânga) stă sub o pătură pe o canapea plină de farfurii cu mâncare sleită. Zoia Sevrukova spune că este țintuită la pat de șapte ani și că își petrece cea mai mare parte a timpului zăcând și jucând solitaire cu un pachet de cărți uzat. „Este foarte frig acum. Dacă nu ar fi fost fiul meu, aș fi înghețat”, a spus ea.

Sevrukov spune că și-a rugat un prieten din Harkov, capitala regiunii, să-i cumpere un încălzitor electric - în cazul în care rețeaua de energie electrică este reparatăl. „Sper că vom avea electricitate în curând, ca să putem trece cumva peste această iarnă”, ne spune el.

Muncitori repară o conductă de încălzire centrală în cartierul Saltivka din Harkov, pe 15 octombrie. 

Autoritățile lucrează la repararea treptată a rețelei de energie electrică din zonă în următoarele zile, iar reparațiile la infrastructura de apă și gaz vor urma, potrivit lui Roman Semenukha, deputat în cadrul guvernului regional din Harkov. „Abia după aceea vom putea începe să reluăm încălzirea locuințelor”, a spus el.

Un localnic trece pe lângă o rachetă rusească înfiptă în trotuar în Kivșarivka.

Palianița nu așteaptă ajutorul guvernului. El spune că nu se așteaptă ca încălzirea să fie restabilită prea curând, dar că se simte pregătit să se descurce singur, chiar și după ce va veni cu adevărat iarna. „Am mâini și picioare. Așa că nu mi-e frică de frig, pentru că pot găsi lemne și pot încălzi soba”, spune el.
 

Localnicii din Kivșarivk transportă sticle de plastic cu apă de la o fântână din apropiere.

Autoritățile din zonele controlate de Ucraina i-au îndemnat pe locuitorii rămași să plece și au avertizat că e posibil ca serviciile de gaz și apă din multe zone să nu fie restabilite până la iarnă.

Localnici taie un copac pentru lemne de foc în Kurilivka.

Mulți supraviețuiesc în case distruse de explozii, cu acoperișuri sparte prin care curge apa și ferestre sparte, care nu pot oferi protecție împotriva frigului sau a vremii umede.

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la 19 octombrie că atacurile cu rachete și drone ale Rusiei asupra unor centrale electrice și a altor infrastructuri civile din Ucraina sunt „acte de teroare pură", care echivalează cu crimele de război. 

„Atacurile țintite asupra infrastructurii civile cu scopul clar de a lipsi bărbați, femei și copii [de] apă, electricitate și încălzire în perspectiva iernii, acestea sunt acte de teroare pură și trebuie să le numim ca atare”, a declarat von der Leyen.

De asemenea, ea a reafirmat sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.