În toată Ucraina a fost declarată alertă antiaeriană

Un militar ucrainean, în apropierea unui lansator automat de grenade la poziția sa, din prima linie, în orașul Bahmut, 25 Februarie, 2023.

La 27 februarie a fost declarată o alertă antiaeriană în întreaga Ucraină, în timp ce forțele ucrainene și rusești au rămas blocate în lupte crâncene în est și nord-est.

Alerta antiaeriană a fost declanșată după ce rușii au vizat infrastructura civilă cu cinci atacuri cu rachete și 13 incursiuni aeriene, dintre care două au fost efectuate de drone Shahed-136 de fabricație iraniană.

Ambele drone au fost doborâte, a raportat Statul Major General al armatei ucrainene, adăugând că infrastructura a fost, de asemenea, vizată de salve de rachete rusești în sudul regiunii Kherson.

Trupele ruse au desfășurat 81 de operațiuni ofensive împotriva apărătorilor ucraineni în Bahmut, Avdiivka și Șaktarsk, în regiunea Donețk, și în Kupiansk, în regiunea Harkov, în ultimele 24 de ore, informează Statul Major General în buletinul său zilnic.

Forțele rusești atacă din vara trecută, fără încetare și fără succes, orașul Bahmut. Moscova a reluat eforturile de a cuceri orașul la începutul acestui an, lansând o nouă ofensivă pentru a cuceri orașul.

### Vezi și... ### Mașina de tocat de la Bahmut | Trupele rusești bombardează orașul, dar nu se știe de ce

Analiștii spun că ocuparea orașului, care a fost aproape complet distrus în lupte, ar avea o importanță strategică redusă pentru Rusia, dar că Moscova ar încerca să îi atribuie o semnificație simbolică, într-un efort de a ridica moralul soldaților.

La 27 februarie, Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, „dezertări în masă” în rândul recruților ruși trimiși pe linia frontului.

„Adjuncții comandanților ruși însărcinați cu munca politică încearcă în mod activ să prevină dezertarea în rândul militarilor ruși”, a declarat Statul Major General. Informația privind dezertările în masă în rândul trupelor rusești nu a putut fi confirmată din surse independente.

Forțele aeriene ucrainene au efectuat patru atacuri aeriene asupra trupelor și echipamentelor rusești, distrugând un avion de război rusesc SU-25, a declarat Statul Major General, fără a preciza unde a fost distrus avionul.

Zelenski îl demite pe comandantul forțelor comune ucrainene

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video obișnuit din 26 februarie că armata ucraineană a doborât un avion rusesc în Donețk, în apropiere de Avdiivka.

Zelenski a vorbit despre eliberarea Crimeei, anexată ilegal de Rusia în 2014, într-un mesaj separat în care a spus că acest lucru ar pune capăt încercărilor Moscovei de a perturba viața în Ucraina. „Pe 26 februarie, sărbătorim Ziua rezistenței la ocuparea Crimeei și a Sevastopolului”, a spus Zelenski.

El a mai spus că agresiunea Rusiei a început odată cu cucerirea Crimeii în 2014, afirmând că „este logic” că, prin eliberarea Crimeii, Ucraina va trece de un prag istoric, punând capăt oricăror încercări ale Rusiei de a perturba viața ucrainenilor.

Crimeea este Ucraina
Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat

Departamentul de Stat al SUA a emis o declarație pe 26 februarie cu privire la statutul Crimeei, afirmând că Rusia a confiscat peninsula în urmă cu nouă ani, într-o încălcare clară a dreptului internațional și a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. „Statele Unite salută eforturile Platformei ucrainene pentru Crimeea de a atrage atenția la nivel mondial asupra ocupației continue a Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în respectiva declarație. „Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare a peninsulei de către Rusia. Crimeea este Ucraina”.

Între timp, Zelenski a concediat un comandant militar de rang înalt, dar nu a oferit niciun motiv pentru această măsură. Într-un decret de un singur rând publicat la 26 februarie pe pagina de internet a cancelariei prezidențiale, Zelenski a anunțat demiterea lui Eduard Moskaliov din funcția de comandant al forțelor comune ale Ucrainei. Moskaliov se afla în această funcție din 15 martie 2022.

Invazia rusă în Ucraina: Un an în imagini