Numai 24% vaccinați anti-Covid în regiunea transnistreană. La ritmul actual, imunitatea colectivă atinsă în doi ani

Va fi nevoie de doi ani pentru a atinge cota de 70% de persoane vaccinate în regiunea transnistreană, dacă ritmul vaccinării nu va fi accelerat, a declarat medicul sanitar-șef din stânga Nistrului, Natalia Beril.

În acest moment în regiunea transnistreană cota de vaccinare este de doar 24 la sută. În medie pe Republica Moldova acest indicator este de 25,5 la sută.

Vaccinurile ajung în regiunea transnistreană prin intermediul Chişinăului, care transmite Tiraspolului 10 la sută din donații, dar și din loturile achiziționate din Bugetul de stat. În acest moment locuitorii regiunii se pot vaccina și Pfizer, AstraZeneca și Sinovac, există și cantități limitate de Johnson&Johnson, disponibil însă doar în unele orașe.

În încercarea de a accelera vaccinarea, autoritățile sanitare locale au deschis puncte de vaccinare la piețele de la Tiraspol, Bender, Râbnița, Slobozia și Dubăsari, se fac maratoane mobile de week-end și sunt organizate echipe mobile care merg în sate. Cu toate acestea rata de vaccinare rămâne foarte scăzută. Vineri, de exemplu, presa din regiunea transnistreană a anunțat că s-au vaccinat puțin peste 640 de persoane, asta în timp ce au fost înregistrate peste 500 de cazuri noi de îmbolnăviri de Covid-19.

### Vezi și... ### Scumpiri în lanț în regiunea transnistreană: „Situația la noi e foarte, foarte proastă”

Incidența îmbolnăvirilor în regiunea transnistreană rămâne foarte ridicată – mai mult de o treime din îmbolnăvirile zilnice din Republica Moldova sunt înregistrate în stânga Nistrului, iar marea majoritate sunt persoane nevaccinate. Spitalele din regiune practic nu mai au locuri.

Și chiar dacă cifrele îmbolnăvirilor sunt foarte mari, în regiunea transnistreană nu există niciun fel de restricții legate de evenimentele publice sau de accesul în localuri. La meciul Sheriff - Inter Milano de miercuri de exemplu s-a putut intra liber, la intrare pe stadionul de la Tiraspol nu s-a cerut un certificate de Covid.

Vacanța școlară în schimb a fost prelungită până pe 15 noiembrie, colegiile și universitățile au trecut la studii în format on-line, iar grădinițele lucrează în regim obișnuit, cu accent pe respectarea măsurilor de protecție.