În Ucraina continuă referendumurile ilegale organizate de ruși

Panou informativ la referendumul ilegal pentru alipirea de teritorii ucrainene la Rusia, Sevastopol, 23 septembrie 2022.

În patru din regiunile ucrainene parțial ocupate de Rusia continuă așa-zisele referendumuri pentru anexarea la Federația Rusă, despre care Ucraina, Occidentul și Națiunile Unite spun că sunt ilegale din punctul de vedere al legislației internaționale.

Votul din zonele ocupate de armata rusă în regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie se desfășoară în contextul celui mai grav conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace și contravin Cartei Organizației Națiunilor Unite.

### Vezi și... ### Expert: referendumurile ilegale din Ucraina nu au nici o legătură cu democrația, sau statul de drept

Agențiile internaționale de presă citează oficialități ucrainene locale cu declarația că alegătorii sunt amenințați și intimidați.

BBC. citează localnici care spun că soldaţi înarmaţi merg din uşă în uşă pentru a aduna voturi în urne mobile, această modalitate de vot desfășurându-se din motive de securitate, pretinde Moscova. Votarea la secțiile de vot va avea loc exclusiv pe 27 septembrie, a relatat agenția TASS.

Nu există observatori independenți ai acestui vot înscenat și mare parte din populația locală de dinainte de declanșarea războiului a plecat în refugiu.

Cele patru regiuni unde au loc aceste referendumuri ilegale reprezintă cam 15 la sută din teritoriul Ucrainei, o suprafață de mărimea Ungariei.

În obișnuitul său mesaj video nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut lumii să condamne „pseudo-referendumurile” pentru anexarea de teritorii ale Ucrainei la Rusia.

Decizia Moscovei de a organiza scrutinul a fost grăbită și de faptul că armata ucraineană se află în ofensivă în aceste regiuni, eliberând mari porțiuni de teritoriu și anticipând potențiala înfrângere a armatei ruse.

Un semn că așa-zisele referendumuri fac parte dintr-o strategie mai amplă este și faptul că marți, 20 septembrie, Duma a adoptat în regim de urgență, în a doua și a treia lectură, legi care înăspresc pedepsele pentru infracțiuni comise după declararea mobilizării și a stării de război, inclusiv capitularea voluntară, și pentru refuzul de a urma ordine de stat în domeniul apărării.

O zi mai târziu, miercuri, 21 septembrie, Vladimir Putin anunța că a decis o mobilizare parțială în Rusia. Ar fi vorba, despre 300 de mii de rezerviști.

### Vezi și... ### Istoricul Cosmin Popa: E o mobilizare generală mascată

La Washington, președintele Statelor Unite Joe Biden a condamnat așa-zisele referendumuri organizate de ruși în Ucraina și a avertizat că vor urma noi sancțiuni contra Rusiei.

Biden a spus că America va conlucra cu aliaţii şi partenerii ei pentru a impune măsuri economice suplimentare rapide şi severe Rusiei, dacă anexează teritorii din Ucraina.

„Referendumurile Rusiei sunt o farsă, un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forţa părţi ale Ucrainei”, a mai spus șeful administrației americane.

Într-o declaraţie comună, ţările G7 (Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit) au cerut „tuturor naţiunilor să respingă fără echivoc aceste referendumuri fictive”, „simulacre” care „nu au nici efect juridic sau legitimitate”, relatează agenția France Presse.

Referendumurile au loc după ce miercuri președintele rus Vladimir Putin a decretat o mobilizare militară parțială