În Ungaria, un avocat spune că este „datoria” lui să vandalizeze afișele guvernului

Activistul Peter Heindl se află lângă un afiș care promovează sloganul guvernului maghiar „Ungaria merge înainte! Nu înapoi!”

Avocatul Peter Heindl vandalizează panourile publicitare ale guvernului maghiar și insistă că guvernul lui Viktor Orban este cel care încalcă legea, nu el.

Pecs, Ungaria - De voie, de nevoie, pentru avocatul Peter Heindl, în vârstă de 62 de ani, sprayul cu vopsea, lipiciul și scara sunt prima alegere ca instrumente de lucru.

Plângerile făcute de acest veteran apărător al drepturilor minorităților la organismul de supraveghere a alegerilor, la procurori și la instanțe au fost blocate de peste un an, astfel că, mai mereu, Heindl poate fi găsit patrulând străzile din sudul regiunii unde locuiește pentru a distruge panouri și afișe guvernamentale, în încercarea de a pune sub semnul întrebării retorica partidului de guvernământ Fidesz.

Țapul ispășitor, Uniunea Europeană

El insistă și spune că guvernul premierului Viktor Orban este, de fapt, cel care încalcă legea, nu el. „Guvernul amplasează panouri publicitare care susțin partidele aflate la putere pentru a se agăța de putere și a rămâne pe poziție pe termen nelimitat", a declarat el săptămâna trecută pentru serviciul maghiar al RFE/RL, adăugând că astfel de acțiuni „neagă și ridiculizează regulile de bază ale democrației".

„Cei care iubesc libertatea au datoria să întreprindă acțiuni împotriva unor asemenea acte”, a spus el.

Panourile publicitare pe care le distruge conțin, de obicei, sloganuri Fidesz, minimalizează fără menajamente opoziția de stânga, fac campanii alarmiste pe teme fierbinți, cum ar fi identitatea de gen, sau sunt ecoul retoricii lui Orban care face UE țapul ispășitor pentru orice - afirmând ostentativ că aceste informații sunt în interesul statului și al tuturor celor 10 milioane de maghiari.

După un an de plângeri la procurorii locali și de stat, la Comisia Electorală Maghiară și chiar la cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului, campania sa de nesupunere civilă se confruntă cu un test crucial.

### Vezi și... ### Partidul Fidesz reacționează la rezoluția PE care spune că Ungaria nu este o „democrație deplină”

Din contravenient mărunt, infractor

Informat în decembrie 2022 că procurorii din Pecs au reclasificat oficial o presupusă contravenție care este judecată acum ca vandalism penal, după ce avocatul și-a respins, din principiu, propria achitare, Heindl a cerut luna aceasta unei instanțe locale să solicite o hotărâre preliminară de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg înainte de a audia cazul.

Tribunalul districtual din Pecs are la dispoziție o lună pentru a decide dacă va programa sau nu o procedură pe baza actului de acuzare, a declarat un purtător de cuvânt pentru serviciul maghiar al RFE/RL, după care poate alege să solicite ajutorul instanței europene.

Cazul ar putea avea un impact mai larg, cel puțin în Ungaria, unde guvernul este constant în conflict cu Uniunea Europeană din cauza concentrării constante a puterii lui Orban, a regresului democratic perceput și a modului în care înțelege Budapesta statul de drept și alte „principii fundamentale” ale UE.

Între timp, Heindl a străbătut plin de indignare, din noiembrie 2021, aproape zilnic străzile regiunii Baranya cu scara în cârcă, vânând afișele propagandistice ale puterii deghizate în anunțuri de interes public.

Avocat de profesie pe probleme de drepturi ale minorităților, Heindl a fost mereu prudent, acționând conform legii atunci când a făcut o escapadă nocturnă pentru a comite forma sa de nesupunere civilă înainte de alegerile de anul trecut. Însoțit de un corespondent al Serviciului maghiar al RFE/RL, a condus cu viteză sub limita cerută de semnele de circulație. Nu a dat buzna în intersecție, ci a așteptat cedând trecerea. Întotdeauna a folosit luminile de direcție. Și, odată ce și-a găsit ținta, chiar dacă era pe o stradă pustie, s-a asigurat că parchează legal.

A găsit un panou publicitar de pe marginea drumului adresat părinților: „Protejați-ne copiii!” Era legat de participarea la un referendum susținut de Fidesz în ziua alegerilor, care interzicea sau restricționa discuțiile privind orientarea sexuală sau transsexualitatea, ambele figurând la loc de frunte în mesajele sociale conservatoare ale partidului. Odată urcat pe scară și ajutat de o lanternă, Heindl a scris cu spray negru „De la Putin” sub textul „Protejați-ne copiii!” Alteori, făcea o mică variație scriind „de la Fidesz”.

Heindl a scris „De la Putin" sub cuvintele „Protejați-ne copiii!” pe un panou publicitar. Alteori, a scris „De la Fidesz”.

Cu toate acestea, el lucrează frecvent în plină zi și spune că a avut rareori, aproape niciodată, conflicte cu trecătorii sau chiar cu poliția.

La început, printre cele mai frecvente ținte erau omniprezentele afișe plătite de Centrul de Informare Guvernamentală, care pretinde că este apolitic. Pe acestea scria: „Ungaria merge înainte! Nu înapoi”. Odată începută campania pentru alegerile din aprilie anul trecut, aceste mesaje au fost reluate aproape fără modificări de sloganul Fidesz „Să mergem înainte, nu înapoi”.

Uneori, Heindl lipește pe ziduri sau stâlpi foi de hârtie cu titlul mare „Asta nu e democrație!”, invocând un verdict al Curții Constituționale din 2008 care prevede ca „statul să rămână neutru în lupta dintre partidele politice”. Uneori atașează mai multe foi pentru a demonstra că și Curtea Constituțională a Germaniei s-a pronunțat în același mod în 2020.

### Vezi și... ### Cum a încercat Viktor Orban să orbească 10 milioane de maghiari în fața războiului lui Putin

Partidul e-n toate

n plângerile adresate procurorilor, precum și CEDO, el a citat aceste precedente și alte precedente care interzic statului să facă campanie sau să pledeze în numele anumitor partide.

„Dacă nu ne împotrivim acestor lucruri, consimțim la nedreptate și la inegalitatea de șanse”, a susținut Heindl în fața procurorilor într-una dintre primele sale bătălii juridice. „Partidele pot face acest lucru în lupta dintre ele, dar guvernul nu are dreptul să facă așa ceva”.

Observatorii internaționali tind să-i dea dreptate Heindl, din toate punctele de vedere. În concluziile lor de la alegerile din aprilie 2022, observatorii Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE au vorbit despre „o suprapunere omniprezentă între mesajele de campanie ale coaliției de guvernare și campaniile de informare ale guvernului, ceea ce conferă un avantaj coaliției de guvernare și estompează linia de demarcație dintre stat și partid”.

Este reluarea unei critici majore făcută și la alegerile din Ungaria de acum patru ani și doar una dintr-o lungă listă a avantajelor pe care și le-a creat Fidesz pentru a înclina sorții în favoarea sa, listă pe care se află, de asemenea, și utilizarea incorectă a resurselor administrative, un avantaj uriaș în ceea ce privește timpul de antenă pe o piață media captivă, precum și restricții privind accesul independent la informațiile publice.

### Vezi și... ### HWR: Guvernul ungar a folosit în mod abuziv date personale pentru campanii politice

Fidesz a câștigat alegerile de anul trecut cu o nouă victorie zdrobitoare, a patra în 12 ani, oferindu-i lui Orban încă patru ani ca prim-ministru, cu o supermajoritate de două treimi care îi permite în mare măsură să ignore opoziția.

La două zile după vot, anchetatorii au relansat o investigație, acțiunile lui Heindl de modificare sau adăugare a panourilor publicitare fiind reclasificate de la o încălcare minoră, la o infracțiune penală. În apărarea sa, el a susținut că, prin revopsirea afișelor, încerca de fapt să prevină o infracțiune guvernamentală.

Un tribunal din Pecs l-a achitat în aprilie 2022, pe baza lipsei de dovezi de infracțiune, a dificultății de a identifica o victimă și a dimensiunii minore a pagubelor. Nemulțumit, Heindl a făcut apel la achitare. El a argumentat că a acționat în legitimă apărare a societății și că funcționarii guvernamentali sunt cei au comis o infracțiune, acționând în interesul unui anumit partid politic.

El miza pe faptul că o hotărâre în favoarea sa ar permite altor maghiari să modifice sau chiar să distrugă alte afișe și panouri publicitare de acest tip.

În august 2022, Heindl a făcut apel la Curtea Europeană de la Strasbourg. Dar, având în vedere numărul mare de litigii, această instituție ar putea avea nevoie de ani de zile pentru a-i soluționa cazul.

Cu excepția cazului în care, așa cum prevede Heindl că se va întâmpla, instanța din Pecs va decide în următoarele săptămâni că ar fi mult mai bine, pe termen lung, pentru justiția maghiară dacă ar asculta mai întâi ce are de spus în această privință cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului.

Oricum ar fi, el spune că nu va dispărea din ochii publicului decât dacă vor dispărea și apelurile partizane ale instituțiilor de stat prin intermediul panourilor și afișelor finanțate de stat.

„Voi continua lupta mea nonviolentă folosind instrumentele nesupunerii civile până când se va obține succesul”, a declarat Heindl săptămâna trecută. „Sunt încrezător că vor fi tot mai mulți cei care vor face același lucru și că împreună vom reuși să restabilim statul de drept democratic în Ungaria.”

### Vezi și... ### Criticat pentru derapajele sale anti-democratice, premierul ungar cere dizolvarea Parlamentului European