În orașul Buhara din sud-vestul Uzbekistanului a început procesul a 22 de persoane acuzate de subminarea ordinii constituționale, pentru că au participat la protestele antiguvernamentale fără precedent care au avut loc în Republica Autonomă Karakalpakstan la începutul acestui an
Autoritățile uzbece spun că au murit 21 de persoane în timpul protestelor declanșate după ce s-a anunțat, la începutul lunii iulie, că puterea centrală a decis adoptarea unei modificări a constituției care ar fi subminat dreptul regiunii la autodeterminare.
Violențele de la Nukus, principalul oraș din Karakalpakstan, l-au forțat pe președintele Șavkat Mirzioev să ia decizia fără precedent de a renunța la propunere. Înainte de a renunța la modificările propuse, Mirzioev a dat vina pe „forțele străine” care s-ar fi aflat în spatele tulburărilor, fără alte explicații și nici dovezi.
Aziz Obidov, purtător de cuvânt al Curții Supreme uzbece, a scris pe Telegram că în boxa acuzaților se află „22 de persoane", dintre care 20 în arest preventiv, una în arest la domiciliu și una în libertate pe cauțiune. Împotriva lor sunt mai multe capete de acuzare dintre care cea mai gravă acuzație, „subminarea ordinii constituționale”, este pasibilă de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.
Procesul a fost anunțat abia pe 27 noiembrie seara și are loc la Buhara, la aproximativ 600 de kilometri atât de Nukus, cât și de capitala Tashkent. Jurnaliștii au voie să asiste la proces.
Promisiuni neonorate
Mirzioev a venit la putere în 2016, după moartea predecesorului său autocrat, Islam Karimov. Locuitorii din Karakalpakstan, karakalpacii, sunt un popor din Asia Centrală vorbitor de limbă turcică. Regiunea lor a fost o zonă autonomă în cadrul Kazahstanului, înainte de a deveni autonomă în cadrul Republicii Socialiste Federative Sovietice Federative Ruse în 1930 și apoi parte a Uzbekistanului în 1936. Karakalpakstan are mai puțin de două milioane de locuitori, dintr-o națiune de 35 de milioane, dar acoperă mai mult de o treime din teritoriul Uzbekistanului.
Protestele din această regiune autonomă s-au declanșat în capitala regională Nukus și în alte orașe după ce, la 27 iunie, au fost propuse modificări la Constituția uzbecă, inițiate de președintele Șavkat Mirzioev, inclusiv eliminarea pasajului care garanta dreptul Karakalpakstanului de a solicita independența, în cazul în care cetățenii aleg acest lucru în cadrul unui referendum. Însă, în timpul unei vizite în Karakalpakstan, în ziua de 2 iulie, Mirzioev a susținut proiectul de modificare a Constituției care elimină posibilitatea obținerii independenței prin referendum. Au urmat incidente sângeroase soldate cu morți, răniți și multe arestări.
Uniunea Europeană a cerut o anchetă independentă privind violențele.