„Când a început războiul", spune Serghei, în vârstă de 45 de ani, vorbind despre invazia masivă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie, „am decis să plecăm în Kazahstan”.
De îndată ce anul școlar s-a încheiat în iunie, Serghei și-a închis fabrica de asamblare a mobilei din orașul siberian Novosibirsk și a părăsit Rusia împreună cu soția și copiii. Ca mulți alți ruși care au stat de vorbă cu jurnaliștii RFE/RL pentru acest reportaj, Serghei a cerut ca identitatea lui să fie ascunsă, de teamă pentru soarta rudelor și a proprietăților lăsate în urmă, în Rusia.
„Sper... să putem rămâne aici pentru totdeauna”, a mărturisit el pentru emisiunea Siberia.Realities de la RFE/RL. „În Kazahstan, pot spune ce gândesc și pot respira liber”.
### Vezi și... ### Sondaj Levada: mulți ruși sunt îngroziți de mobilizareÎn prima jumătate a anului 2022, 419 000 de ruși au părăsit țara, potrivit agenției de statistică Rosstat. Deși nu au fost publicate cifre mai recente, este aproape cert că numărul celor care au plecat a crescut după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială în 21 septembrie. Nu este încă prea clar ce impact are asupra Rusiei acest reflux de transfugi pe termen lung, ce distorsiuni a suferit piața muncii și dacă a diminuat semnificativ numărul antreprenorilor și a specialiștilor calificați.
Potrivit firmei de analiză BCS Global Markets, rușii (ca persoane fizice) au trimis 14 miliarde de dolari în străinătate în primele nouă luni ale anului.
În plus, peste 1000 de companii internaționale au încetat să mai lucreze în Rusia din cauza sancțiunilor occidentale fără precedent impuse Moscovei în urma invaziei. Aproximativ 320 dintre acestea au părăsit complet Rusia. Sute de întreprinderi rusești au căutat, de asemenea, o atmosferă mai prielnică afacerilor și producției în străinătate.
Deși afluxul mare de ruși - mulți dintre ei și-au părăsit patria din motive economice, mai degrabă decât din cauza disidenței politice față de politicile lui Putin - a produs o creștere a prețurilor chiriilor și ale proprietăților și a alimentat tensiunile antirusești în unele zone - țări precum Kazahstan, Armenia, Georgia și Turcia înregistrează beneficii economice semnificative în urma invaziei Moscovei în Ucraina.
Kazahstan
Președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev a anunțat luna trecută că peste 50 de companii internaționale s-au relocat din Rusia în Kazahstan. Potrivit premierului Alikhan Smaiylov, alte zeci de firme sunt în curs de negociere pentru o astfel de mutare.
„Acest lucru va ajuta semnificativ economia țării noastre", a declarat Toqaev.
### Vezi și... ### Peste 50 de multinaționale, relocate din Rusia în Kazahstan din cauza războiuluiÎn plus, peste 100 de firme rusești - inclusiv Tinkoff Bank, compania de ride-sharing InDrive, dezvoltatorul de jocuri Playrix și dezvoltatorul de software MNG Partners - fie s-au mutat în Kazahstan, fie sunt în negocieri în acest sens.
Potrivit lui Daulet Argandykov, președintele Centrului de Dezvoltare a Resurselor Umane din Kazahstan, astfel de companii au creat între 4000 și 6000 de locuri de muncă și au o capitalizare totală de 27 de miliarde de dolari.
Băncile din Kazahstan au avut, de asemenea, un beneficiu clar, potrivit autorității de reglementare a piețelor financiare de stat. La data de 10 octombrie, depozitele deținute de cetățenii ruși în băncile kazahe totalizau 1,42 miliarde de dolari, în timp ce în iunie depozitele tuturor străinilor (ruși și non-ruși) în Kazahstan se ridicau la doar 692 milioane de dolari.
„Ne gândim serios să ne stabilim aici”, spune Serghei din Novosibirsk. „Soția mea este medic și și-a găsit de lucru. Copiii noștri merg la o școală rusă și pare să le placă noul anturaj și viața de aici. Eu lucrez ca agent imobiliar și, în același timp, îmi caut și alte ocazii de afaceri. Vom vedea ce nișe sunt deschise și unde există cerere. Cred că există oportunități bune pentru afaceri aici. Așa că vom încerca să ne stabilim în Kazahstan.”
### Vezi și... ### Kazahstan | Circa 200.000 de străini au cerut numere de identificare individuală în ultima lunăArmenia
La sfârșitul anului 2021, creșterea economică așteptată a Armeniei pentru 2022 era estimată la 5%. Cu toate acestea, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie, această cifră a fost revizuită în scădere la 1,6% din cauza strânsei relații economice a Armeniei cu Rusia.
Cu toate acestea, la 18 octombrie, președintele Băncii Centrale a Armeniei, Martin Galstian, a revizuit din nou această cifră.
„Înregistrăm acum un aflux neașteptat de mare de ruși și ne așteptăm la o creștere economică de 13 la sută în acest an”, a anunțat el. „Avem o creștere de 25% a capitalului uman în sfera IT. Oameni talentați și bine educați se mută în Armenia, iar acest lucru ar putea avea un efect pe termen lung.”
În Armenia au intrat peste 100 000 de ruși în primele trei trimestre din 2022. Aproximativ 300 de firme mari și 2500 de întreprinderi mici cu capital rusesc s-au înregistrat în Armenia în aceeași perioadă. În prima jumătate a anului, transferurile de bani din Rusia în Armenia s-au ridicat la 1,1 miliarde de dolari, potrivit site-ului de știri financiare ArmInfo/FinPort.
Your browser doesn’t support HTML5
Aleksandr este un moscovit de 36 de ani care și-a mutat studioul de design digital în Armenia la începutul acestui an.
„După ce a început războiul, eu și echipa mea am decis că trebuie să ne mutăm", a explicat el. „Pentru toți cei din sectorul IT, sancțiunile au însemnat sfârșitul perspectivelor de activitate. Să folosim echipamente chinezești - și acela ar fi fost cel mai bun scenariu - pur și simplu nu ar fi fost de niciun folos".
Toți membrii echipei sale au luat cu ei maxim 10 000 de dolari în numerar când au plecat.
„Restul am transferat prin criptomonede", a adăugat Aleksandr. „În primăvară, băncile armenești deschideau fără probleme conturi pentru nerezidenți, iar noi am profitat de acest lucru”.
El a spus că și-a înregistrat rapid compania - „A durat mai puțin de o oră”. Și a reușit să profite de ratele reduse de impozitare pe care guvernul le-a aplicat pentru sectorul IT. El a adăugat că nu își face griji în privința personalului, deoarece „în fiecare zi vin alte persoane calificate din Rusia”.
„Avem beneficii imense”, spune Aleksandr. „Găsim oameni cu care să discutăm idei, există un mediu benefic pentru comunicare și există oameni cu care să ne dezvoltăm activitatea."
Georgia
Georgia a înregistrat, de asemenea, și ea o însemnată creștere economică, odată cu afluxul masiv de ruși de după invazia Ucrainei. Fondul Monetar Internațional a prognozat la 11 octombrie că economia țării va crește cu 8,8% în acest an. Șeful băncii naționale a Georgiei, Koba Gvenetadze, este și mai optimist, previzionând o creștere de 10%. „Ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina și a sancțiunilor adoptate după aceea, fluxul de imigranți în Georgia a crescut semnificativ, ceea ce a stimulat o creștere economică pe potrivă", le-a spus Gvenetadze jurnaliștilor pe 26 octombrie.
De asemenea, banca a anunțat că transferurile de bani din Rusia în Georgia în primele 10 luni ale anului 2022 au ajuns la 1,135 miliarde de dolari, de peste patru ori mai mult decât volumul monetar înregistrat în aceeași perioadă a anului 2021. Între lunile martie și iunie, cetățenii ruși au înregistrat 6419 agenți economici/companii în Georgia. Ministerul de Interne a raportat că în Georgia au intrat 112.733 de ruși între lunile ianuarie și septembrie. Numărul rușilor din Georgia, precizează Ministerul, este acum semnificativ mai mare din cauza anunțului de mobilizare a Rusiei din 21 septembrie.
Your browser doesn’t support HTML5
Afluxul a dus la creșterea costurilor de închiriere, în special în Tbilisi, iar familiile cu venituri mici și studenții se confruntă cu o criză tot mai mare a locuințelor. Experții avertizează că actualul boom ar putea să nu dureze.
„Trebuie să fim conștienți de faptul că toți acești factori care stimulează creșterea din acest an sunt temporari", a declarat, pentru Reuters, Dmitar Bogov, economist principal la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Europa de Est și Caucaz. „De asemenea, acești factori nu garantează o creștere sustenabilă în anii următori. Prin urmare, trebuie multă prudență”.
Oksana, în vârstă de 32 de ani, deținea o cafenea în Novosibirsk. Ea și soțul ei au luat decizia de a se muta în Georgia - unde își petrecuseră luna de miere - în primele zile după invazia Rusiei în Ucraina. La 21 martie, a spus ea, și-au cumpărat biletele de avion dus-întors.
Soțul ei, specialist IT, continuă să lucreze de la distanță pentru angajatorul său rus. La sfârșitul acestei luni, ea va deschide o nouă cafenea în Tbilisi împreună cu o altă rusoaică care a părăsit Moscova din cauza războiului.
„Georgia este o țară pentru tinerii exuberanți", spune Olga. „Sunt oportunități enorme de afaceri aici. Și principalul lucru este că există o libertate autentică. Poți să faci ce vrei, să spui ce crezi.... să creezi, să înflorești, să deschizi o afacere - toate căile sunt deschise”.
Ea a spus că înregistrarea afacerii sale a durat doar câteva minute și că a reușit să completeze toate formularele în limba engleză.
„Se vede de îndată că ești un oaspete binevenit...”, a spus Olga. „Sper că noi, refugiații ruși, ne putem integra organic în societatea georgiană, că Georgia va deveni noua noastră patrie. Nu avem unde să ne întoarcem și sunt foarte recunoscătoare că ne-au primit.”
Turcia
Economia turcă a primit, la rându-i, un evident impuls economic în urma dificultăților de război ale Rusiei. Turcia este singurul membru NATO care nu a impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei neprovocate în Ucraina.
În iunie, volumul exporturilor turcești către Rusia a atins 791 de milioane de dolari, o creștere de 46% față de anul precedent și cel mai mare volum pe o lună din 2010 încoace. Pe parcursul anului, se așteaptă ca schimburile comerciale dintre cele două țări să depășească 60 de miliarde de dolari.
Creșterea economică a Turciei a fost de 7,6 % în trimestrul II al acestui an, depășind așteptările și făcând din Turcia una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Grupul celor 20 (G20).
În acest an, rușii au devenit principalii cumpărători străini de proprietăți rezidențiale în Turcia. Agenția de statistică a guvernului turc informează că, în acest an, rușii au cumpărat zilnic, în medie, 34 de apartamente turcești până în luna august. Cererea a crescut semnificativ de la anunțul privind mobilizarea rușilor.
În conformitate cu legislația turcă, achiziționarea de bunuri imobiliare în valoare de cel puțin 75 000 de dolari îi califică pe străini să solicite rezidență permanentă.
Roman Kazakov, un investitor din Sankt-Petersburg, a cumpărat anul acesta o locuință în Antalia și s-a mutat în Turcia alături de soția și de cei trei copii ai lor.
„Eu și soția mea luasem decizia de a părăsi Rusia pe 24 februarie”, a declarat Kazakov pentru RFE/RL. „Dar când ai copii și afaceri, nu poți, pur și simplu, să te ridici și să te muți undeva, așa cum au făcut mulți oameni după declanșarea războiului. Trebuie să pregătești un loc pentru o aterizare ușoară. Așa că am acționat cu prudență”.
Până în vară, cuplul s-a decis pentru Turcia, iar Kazakov a făcut o escapadă în Antalia pentru a găsi și a cumpăra o casă.
„În timpul verii, prețurile au început să crească, dar nu atât de mult ca acum, după decretarea mobilizării”, spune el. „Am cumpărat bilete pentru 19 septembrie.... La câteva zile după ce am plecat, prețurile erau deja cu totul altele. Un prieten de-al meu a zburat de la Moscova la Istanbul pe 25 septembrie [la patru zile după anunțul mobilizării] plătind 270 000 de ruble [4400 de dolari] de persoană”.
Kazakov este acum în curs de a dezvolta o unitate de co-working în Antalia, împreună cu un alt rus care a ajuns acolo cu două luni înaintea lui.
„Este o nișă nouă”, spune el, „foarte promițătoare, mai ales acum, cu valul de oameni noi din Rusia și Belarus.... În plus, am vrut să creez o comunitate rusă și să găsesc oameni interesanți. Lucrurile s-au brodit în așa fel că, aproape imediat după ce am coborât din avion, m-am apucat de o nouă afacere.”
El plănuiește să deschidă noua afacere în curând și speră să își recupereze investiția în opt sau nouă luni.
„Vom vedea cum merge cu co-workingul”, a adăugat el. „Dacă totul este în regulă, am o idee pentru următoarea mea afacere... Există o mulțime de nișe neocupate în Turcia."
Robert Coalson a contribuit la acest reportaj