Înainte de Lenin: monumentele Rusiei țariste

Fotografiile istorice ilustrează statuile regale rusești care au fost trimise la „coșul de gunoi al istoriei” după Revoluția Bolșevică din 1917.

Acest impozant monument al țarului Alexandru al II-lea era amplasat în colțul de sud-est al Kremlinului Moscovei. Alexandru al II-lea era cel mai bine cunoscut pentru emanciparea iobagilor în 1861. A fost ucis de o bombă aruncată de un radical de stânga în 1881.

O vedere laterală a monumentului Kremlinului, care s-a deschis în 1898

Lucrările de demolare a memorialului țarului au început în 1918, odată cu solicitarea noului lider socialist revoluționar al Rusiei, Vladimir Lenin, de a-l înlocui cu statuia scriitorului Leo Tolstoi.

Acest monument, din 1889, al lui Alexandru al II-lea a fost instalat în centrul Samarei. Figurile din jurul bazei statuii din Samara simbolizau emanciparea iobagilor și alte câteva evenimente din domnia lui Alexandru.

Perspectiva din spatele memorialului din Samara

După Revoluția Bolșevică, țarul de bronz a fost răsturnat și soclul a fost dezbrăcat de elementele decorative. Acum, în locul țarului, deasupra aceleiași coloane, se află statuia lui Lenin. Soarta statuii țarului este necunoscută.

Acest monument al țarului Alexandru al III-lea era cândva lângă capătul estic al Prospectului Nevsky din Sankt Petersburg, unde acum se află o coloană memorială din al doilea război mondial.

Memorialul călărețului ghemuit a fost mult batjocorit în timpul scurtului său mandat care se contura la capătul drumului principal al capitalei ruse. Un localnic din Sankt Petersburg l-a numit „hipopotam”.

În timpul dezvelirii monumentului din Sankt Petersburg

Inițial, după Revoluția Bolșevică, statuia a fost acoperită, dar, ulterior, a apărutîntr-o cușcă uriașă în timpul unui marș aniversar care marca preluarea comunistă a Rusiei. Astăzi, memorialul se află într-un amplasament discret în afara Palatului de marmură din Sankt Petersburg.

Acest monument al țarului Alexandru al III-lea din fața originalei Catedrale Hristos Mântuitorul din Moscova a fost prezentat publicului în 1912.

Memorialul din bronz a fost decapitat și apoi demontat în 1918. Catedrala de pe fundal a fost, de asemenea, distrusă ulterior de autoritățile sovietice ateiste, dar a fost reconstruită în anii 1990.

Perspectiva memorialului din Moscova care privea spre râul Moskva.

Un martor care a urmărit distrugerea monumentului a scris mai târziu: „... A fost inutil să-l demolăm. Istoria Rusiei nu poate fi ștearsă astfel și entuziasmul pentru astăzi [în timpul revoluționarilor comuniști ai lui Lenin] nu poate fi provocat.”

O statuie din fontă în cinstea țarului Alexandru al II-lea a fost inaugurată și în orașul Ekaterinburg din vestul Siberiei, în 1906.

Fotografii remarcabile păstrate într-un muzeu local arată că, la scurt timp după ce monumentul țarist a fost demolat, la începutul anului 1917, o statuie a Libertății a fost ridicată pe același soclu.

Imaginea frontală a monumentului din Ekaterinburg

După ce bolșevicii lui Lenin au preluat puterea în Rusia, un bust al lui Karl Marx a fost pus pe piedestal. Acesta a fost înlocuit, la scurt timp, de un „muncitor eliberat” nud, care a fost, apoi, înlocuit cu un monument al lui Stalin.

Astăzi, în acel scuar este un mare monument al lui Lenin.