Alegeri în Bosnia | Milorad Dodik s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova

Milorad Dodik, Sarajevo, 6 septembrie 2022

Membrul sârb al președinției tripartite a Bosniei-Herțegovina, Milorad Dodik, s-a întâlnit la Moscova, la 20 septembrie, cu președintele rus Vladimir Putin și a primit sprijinul liderului rus în viitoarea sa candidatură pentru realegeri.

Dodik, care candidează pentru realegerea la președinția sârbă a Bosniei la 2 octombrie, s-a întâlnit cu Putin de șapte ori din 2014, potrivit biroului lui Putin. Multe dintre întâlniri au avut loc înainte de alegeri, când Dodik a vrut să arate electoratului pro-rus al sârbilor bosniaci că are sprijinul liderului rus.

### Vezi și... ### Trupele germane se alătură din nou misiunii UE în Bosnia, spre nemulțumirea Rusiei

Putin i-a urat succes lui Dodik în alegeri, potrivit unei transcrieri a conversației dintre Putin și Dodik publicată de presa bosniacă. El a spus că speră că, după vot, „poziția forțelor patriotice va fi consolidată, ceea ce ne va permite să dezvoltăm în continuare o cooperare fructuoasă și reciproc avantajoasă”.

Dodik, care a cerut în mod deschis secesiunea Republicii Srpska din Bosnia-Herțegovina, a declarat pentru TASS într-un interviu că intenționează să discute cu Putin despre construcția unui gazoduct și a două centrale electrice pe gaz în Republica Srpska, precum și despre consolidarea cooperării culturale. De asemenea, el și-a repetat în interviu opiniile separatiste și a adăugat că susține invazia Rusiei în Ucraina.

### Vezi și... ### Acordând „statutul de candidat” Ucrainei și Moldovei, UE caută să consoleze Balcanii