Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin - ambii sancționați de Washington și de țările europene - a recunoscut că Moscova a intervenit în alegerile din SUA și a anunțat că va continua s-o facă.
Într-o postare pe canalul său de socializare Telegram din 7 noiembrie, Prigojin, cunoscut de mulți ca „Bucătarul lui Putin” pentru contractele de catering pe care le are compania sa cu Kremlinul, a răspuns fără echivoc la întrebarea unuia dintre urmăritorii săi despre eforturile Rusiei de a influența alegerile din Statele Unite, spunând: „Am intervenit, intervenim și vom interveni”.
Întrebarea de pe Telegram a fost pusă după ce RFE/RL a citat un articol al Bloomberg care evidențiază noi încercări ale Rusiei de a interveni în alegerile pentru Congres și guvernator din SUA din 8 noiembrie.
„Intervenim chirurgical, așa cum știm noi”
Declarația lui Prigojin este prima recunoaștere de acest fel din partea unei personalități nominalizate oficial de Washington că ar fi intervenit în eforturile de influențare a politicii americane. Kremlinul a negat cu vehemență acuzațiile potrivit cărora ar fi încercat să influențeze orice alegeri din SUA.
„Cu grijă, cu precizie, chirurgical și în felul nostru, așa cum știm noi. În timpul operațiilor noastre punctuale, vom îndepărta ambii rinichi și ficatul deodată”, a adăugat Prigojin.
### Vezi și... ### Ascensiunea lui Prigojin: „Bucătarul lui Putin”, în lumina reflectoarelorPrigojin este un magnat a cărui imensă bogăție provine din contractele de catering cu Kremlinul. Și-a căpătat notorietatea din faptul că deține cea mai faimoasă companie privată de mercenari din Rusia, Wagner precum și cea mai cunoscută „fabrică de troli”. Prigojin este, de asemenea, unul dintre cei mai vehemenți critici ai abordării comandanților ruși în ceea ce privește invazia din Ucraina, care, după opinia multora, este, la opt luni de la declanșarea războiului, șubredă și instabilă.
Prigojin a dobândit notorietate în Statele Unite din cauza Internet Research Agency, cu sediul la Sankt Petersburg, o companie pe care a finanțat-o, deși originile acesteia sunt învăluite în mister.
Supranumită „fabrica de troli ruși”, compania s-a specializat în crearea de conturi online false pentru Facebook și alte rețele sociale și în răspândirea dezinformării și a propagandei. Ulterior, compania lui Prigojin a fost implicată într-o conspirație pentru a interveni în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.
Doi ani mai târziu, un mare juriu american i-a pus sub acuzare pe Prigojin, pe alți 12 ruși și Internet Research Agency. Anul trecut, FBI l-a inclus pe lista celor mai căutate persoane.