Un interviu acordat de Igor Grosu, desemnat prim ministru de președintele Maia Sandu, este semnat de Sabina Fati pe site-ul G4Media. Jurnalista caută să afle care ar fi totuși programul politic al unui guvern condus de liderul Partidului Actiune și Solidaritate, dat fiind că socialiștii și partidul Șor au boicotat ședința Parlamentului în care Grosu trebuia să-și expună programul.
În șapoul dialogului este scoasă în vedetă opinia că, în varianta unei rezolvări a crizei din Transnistria, condiția ar fi ca oparte din armamentul, depozitat acolo să fie retras.
De ce doar o parte?
Pentru că restul reprezintă armament foarte vechi, din cel de-al doilea război mondial și care nu mai reprezintă un pericol. Invitatul Sabinei Fati crede că și Rusia s-a cam plictisit de Transnistria, pe care a răsfățat-o „cu gaz gratis, cu infuzii de capital, bani în plus pentru fiecare pensionar transnistrean etc.
Să nu mai spunem că 70-80% din producția industrială a Transnistriei se exportă pe piața UE. (…) Revelația alegerilor prezidențiale a fost că 14% din Transnistria au votat pentru candidata pro-europeană, deși noi n-am ajuns nici măcar o dată în stânga Nistrului.
### Vezi și... ### A.Ciocoi: „ Îi îndemn pe cetățenii noștri să caute orice posibilitate de a se vaccina” (I)Este un semnal că lumea vrea schimbări. Noi vrem să oferim o guvernare corectă, care nu așteaptă dividente economice din Transnistria, așa cum se întâmpla până în acest moment”.
Un guvern Igor Grosu s-ar baza mult pe experiența României, atât în ce privește reformarea justiției, „mai exact, spune domnia sa, cum să facem curățenie în rândul judecătorilor și procurorilor”, dar și pe domeniul anti-corupție. Igor Grosu susține că fostul președinte Igor Dodon deține, în clipa de față, prin interpuși, companii intermediare care împiedică practic, cu ajutorul Ministerului Energiei, interconectarea rețelelor de energie electrică.
### Vezi și... ### Vlad Gribincea: „Și cea mai mică șansă pentru a învesti un guvern trebuie folosită”Iulian Chifu scrie pe blogurile Adevărul despre un alt „tun” pe care și l-ar fi rezervat Dodon: propriul miliard, constând într-un împrumut de la Banca Centrală (lucru nemaivăzut și absolut pernicios, după cum explică amănunțit analistul). Scopul lui Dodon ar fi „să dea unui guvern interimar resurse de furat, precum şi PSRM şi lui însuși bani de cumpărat voturi în viitoarele alegeri anticipate”.
G4 Media face cunoscute și datele celui mai recent sondaj de opinie, multe dintre ele surprinzătoare. Din februarie până acum, procentul moldovenilor care ar fi de acord cu unirea Republicii Moldova cu România a crescut de la 37,5% la 40%, pe fondul ajutoarelor oferite de România în contextul pandemiei. La fel de semnificativ este și că încrederea în Rusia a scăzut de la 48% la 40%. A crescut și numărul celor care ar accepta o aderare a țării la NATO: procentul de acum depășește 27%.