Încă nu există un consens european asupra strategiei de reducere a prețului la energie

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană va face noi propuneri menite să tempereze creșterea prețurilor la energie, după ce vinerea trecută, miniștrii Energiei din UE nu au ajuns la rezultate concrete

Toate țările Uniunii Europene sunt de acord că trebuie redus prețul energie, dar reuniunea de vineri, 8 septembrie, a miniștrii Energiei a demonstrat că încă nu există un consens asupra măsurilor concrete.

S-au stabilit trei măsuri care sunt agreate de țările membre și se așteaptă acum soluții la nivelul Comisiei Europene:

  • Plafonarea profiturilor producătorilor de energie electrică cu costuri reduse de producție și introducerea unei contribuții de solidaritate care să fie folosită pentru a atenua prețul plătit de consumatori.
  • Măsuri comune pentru reducerea consumului de energie în UE care ar reduce presiunea pe preț.
  • Ajutoare financiare pentru firmele de utilități care se luptă cu explozia prețurilor.

„Am reușit să găsim o direcție clară pentru măsurile care trebuie luate”, a declarat ulterior ministrul ceh al Industriei și Comerțului Josef Síkela, care a prezidat Consiliul de urgență al Energiei. „Acum știm ce cale să urmăm.”

### Vezi și... ### Efectele „războiului energetic” dus de Rusia: gazul se scumpește din nou, euro scade 

Miniștrii și-au exprimat, în principiu, și sprijinul pentru plafonarea prețului gazelor naturale într-o formă sau alta, dar a existat o dispută dacă plafonarea să se aplice tuturor importurilor sau numai celor din Rusia, cum a propus săptămâna trecută președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, a existat un dezacord cu privire la modul cum s-ar putea ajunge la o reducere a cererii de energie. Comisia vrea ca acest lucru să fie obligatoriu, dar nu toate țările sunt de acord.

S-a cerut și relaxare pentru un an a regulilor care limitează posibilitatea guvernelor de a sprijini financiar firmele aflate în dificultate, ca urmare a războiului din Ucraina.

Miniștrii energiei au discutat încă o propunere, care nu se alfa printre cele puse în discuție de Comisia Europeană, și anume decuplarea temporară a prețului la energie de „cel mai scump producător”.

În acest moment, prețul energie electrice pe piața europeană se aliniază la prețul celui mai scump producător, indiferent că în acest moment, electricitatea produsă cu apă, cărbune sau din surse alternative este mai ieftină decât cea produsă cu gaze. Inițial, această regulă a fost adoptată pentru a încuraja dezvoltarea surselor alternative de energie, care la început erau mult mai scumpe decât cele clasice.

Propunerile vor fi înaintate săptămâna aceasta Comisiei Europene, a precizat vineri comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

### Vezi și... ### Trei măsuri pentru economisirea energiei: pe cine vizează și ce controverse ridică