Încă un schimb de prizonieri a început între autoritățile ucrainene și separatiștii din estul Ucrainei (VIDEO)

Schimbul de prizonieri a început la punctul de control Maiorske

Autoritățile ucrainiene și separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei au început un schimb de prizonieri, a anunțat biroul președintelui Ucrainei pe 29 decembrie. „La punctul de control Maiorske a început eliberarea persoanelor reținute”, a scris Volodimir Zelenski pe contul său oficial de Twitter și a postat mai multe fotografii cu autobuze, ambulanțe și soldați înarmați aflați la acest punct de control.

Olga Kobtseva, reprezentantă a separatiștilor din regiunea Luhansk, a fost citată de mass-mediile rusești cu declarația că au fost eliberate 25 de persoane și a primit 63. Anterior, agenția de știri Unian a citat un reprezentant al separatiștilor din Donețk spunând că partea ucraineană trebuia să predea 87 de persoane, în timp ce separatiștii vor elibera 55.

Your browser doesn’t support HTML5

Schimb de prizonieri între Ucraina și separatiștii din estul țării

Dacă va fi finalizat, acesta va fi al doilea mare schimb de prizonieri care implică ucraineni prinși în conflictul armat care durează de 5 ani și care a făcut peste 13.000 de victime.

Noțiunea de schimb de prizonieri „toți pentru toți” a fost acceptată în timpul discuțiilor de pace de la Paris, din 9 decembrie, în așa-numitul format Normandia de negocieri în 4 – Ucraina, Rusia, Franța și Germania. Mișcarea nu este lipsită de controverse la Kiev.

Potrivit AFP, guvernul este de așteptat să predea separatiștilor mai mulți polițiști suspectați de uciderea unor protestatari din timpul revoltei pro-occidentale din 2014. Familiile victimelor polițiștilor au scris pe Facebook o scrisoare deschisă către președintele Zelenski, avertizând că eliberarea bărbaților ar putea duce la un „val de proteste”. „Am dori să vă informăm că aceste persoane nu sunt nici participanți, nici victime ale conflictului din estul Ucrainei”, au scris ei.

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni Rusiei pentru sprijinirea separatiștilor din estul Ucrainei și pentru confiscarea și anexarea regiunii Crimeea, dar în ciuda tuturor dovezilor, Rusia susține că nu are niciun amestec în situația din estul Ucrainei.