Viteza cu care a fost măcelărit Codul Penal și cu care au fost mutilate legile justiției nu se explică numai prin dorința de a-l scoate basma curată pe Liviu Dragnea. Mai precis, nu numai Dragnea scapă de amenințarea cu condamnarea și cu detenția, ci și alte persoane din anturajul său apropiat, cum ar fi Sevil Shaideh, precum și nenumărați alți „baroni” și politicieni de mai mică anvergură.
Your browser doesn’t support HTML5
Niciodată, din 1990 încoace, nu s-a dat un atac mai violent asupra statului de drept, niciodată nu a fost o acțiune atât de concertată și de coerentă pentru a distruge independența justiției. Și încă nu am văzut totul: conform noilor reglementări, o mulțime de judecători și de procurori vor putea ieși la pensie anticipat, ceea ce va crea, într-o primă fază, o gravă criză de personal pentru ca, ulterior, vidul produs să fie umplut cu magistrați numiți, e foarte probabil, pe cu totul alte criterii decât cele strict profesionale.
Așadar, după un an și jumătate de la marile manifestații de protest, coaliția PSD-ALDE și-a dus la bun sfârșit planurile. Cum de a fost posibil? Mai întâi pentru că guvernanților puțin le-a păsat de mișcările de protest: au mizat pe uzura, pe lehamitea protestatarilor, iar raționamentul lor s-a dovedit, din păcate, corect. Apoi, fiindcă reacțiile internaționale, chiar dacă au existat, nu au fost suficient de puternice. Suntem departe de situația din 2012, când premierul Victor Ponta se angaja să respecte, punct cu punct, indicațiile Comisiei Europene. Ca să nu mai spunem că liderii PSD-ALDE lasă tot mai des să se înțeleagă că puțin le pasă de ce zic aliații europeni, Statele Unite, ambasadele, Comisia de la Veneția etc.
De aici încolo, totul este posibil. Inclusiv o Românie izolată, captivă a unui regim autoritar, la cheremul unei mafii de partid și a unui personaj, Liviu Dragnea, ale cărui impulsuri dictatoriale sunt tot mai vizibile și mai periculoase.