„Îngerul luptătorilor”: Doctoriță ucraineană ucisă la câteva zile după ce a fost fotografiată în acțiune

Un supraaglomerat spital de campanie lângă Bahmut, în estul Ucrainei, într-o fotografie realizată de un jurnalist de la AP pe 26 februarie. În prim-plan, doctorița Iana Rîhlițka tratează un rănit.

Iana Rîhlițka, în vârstă de 29 de ani, fotografiată pe 22 februarie.

La 3 martie, cinci zile după ce fotografia AP a fost publicată în întreaga lume, medicul de front Rîhlițka a fost ucisă de un obuz rusesc care a lovit mașina în care se afla ducându-se să preia răniții de pe câmpul de luptă din jurul orașului Bahmut.

Un selfie postat de Rîhlițka în iunie 2022.

Omagii aduse medicului s-au revărsat pe Facebook. Un prieten își amintește: „Iana spunea cândva: În timp ce noi dormim, cineva moare pentru noi. Ieri a fost ea care a murit". O cunoștință care a întâlnit-o pe linia frontului scria că fusese poreclită „îngerul luptătorilor".

În noiembrie 2022, fotograful RFE/RL Serhi Nujnenko a fotografiat spitalul de campanie din Bahmut, unde lucra doctorița care-i trata, zi și noapte, pe soldații ucraineni răniți.
 

Se pare că Rîhlițka ar fi lucrat pentru o companie IT din Harkov, care i-ar fi putut oferi o salvare relativ simplă din războiul din Ucraina.

Un prieten scria pe 4 martie: „Ar fi putut alege calea ușoară și să părăsească țara, ar fi putut continua să lucreze fără bătăi de cap în cadrul companiei, dar a ales o altă cale, cea a unui adevărat erou”.

Fotografie făcută din mașină în Bahmut pe 3 martie, chiar în ziua în care se pare că Rîhlițka ar fi fost ucisă în lupte, în apropierea orașului.

Bahmut a devenit punctul central al războiului din Ucraina, pe măsură ce forțele rusești se apropie de orașul ruinat care a devenit, probabil, cel mai periculos loc din Ucraina.

O fotografie cu Rîhlițka postată pe pagina sa de Facebook în mai 2021.

Lucrătoarea IT a fost activă în strângerea de fonduri pentru luptătorii ucraineni încă de la începutul invaziei rusești din 2022. Ea și-a părăsit postul de angajată a unei companii IT și s-a înrolat voluntar ca medic în mai 2022.

Pe 16 martie 2022, Rîhlițka a distribuit pe Facebook o postare în care făcea o listă a femeilor pe care le cunoștea și care fuseseră ucise de invazia rusă, unele dintre ele luptând cu arma în mână. În postare se putea citi: „Dacă sunteți în căutarea unor adevărate eroine, vă rugăm să vă amintiți de aceste femei” și continua spunând că eroinele sunt „acele femei care își sacrifică energia și resursele pentru a salva, apăra, trata, proteja, hrăni și sprijini”.

Un selfie postat de Rîhlițka în noiembrie 2022.

Înmormântarea doctoriței, care ar fi împlinit 30 de ani pe 2 aprilie, va avea loc în orașul Viniția, din centrul Ucrainei, pe 7 martie.

Medicul militar Iana Rîhlițka a lucrat sub foc și presiune intensă în Bahmut, îngrijind soldații ucraineni răniți și muribunzi. Pe 3 martie, femeia a fost ucisă, pare-se că de proiectilele artileriei rusești.