Alianța Nord-Atlantică s-a declarat „profund îngrijorată” de distrugerile suferite de conductele Nord Stream din Marea Baltică, numind incidentele „acte de sabotaj deliberate, nesăbuite și iresponsabile”.
Trei scurgeri - două în zona daneză și una în zona suedeză - au fost descoperite la începutul acestei săptămâni în cele două conducte submarine rusești menite care transportă gaze naturale spre Gemania. O a patra scurgere a fost raportată de Garda de Coastă suedeză pe 29 septembrie.
Seismologii danezi și suedezi au anunțat că au detectat explozii puternice în zona unde au apărut scurgerile.
Incidentele au survenit în contextul tensiunilor dintre Europa și Rusia din cauza războiului din Ucraina; NATO și Uniunea Europeană au afirmat că aceste scurgeri sunt rezultatul unui „sabotaj”, dar s-au abținut să arate direct către Rusia ca posibilă autoare a lor.
Pe 29 septembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinulului Dmtri Peskov a spus că scurgerile de la Nord Stream par să fie rezultatul unui „act terorist” de stat:
„E foarte greu de imaginat că un asemenea act de terorism să fi putut avea loc fără implicarea unui stat (…). Arată ca un act terorist, posibil la nivel de stat”.
Citând surse al unor servicii de informații europene, CNN a relatat pe 29 septembrie că nave ale marinei ruse au fost văzute la începutul săptămânii trecute în apropiere de zona scurgerilor într-un moment e care pare să fi coincis cu declanșarea lor.
Întrebat despre relatarea CNN, Peskov a răspuns că în zona cu pricina a existat o prezență NATO mai mare.
Ceva mai devreme, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova a respins vehement sugestiile că Moscova s-ar afla în spatele acestor incidente, sugestii calificate de Kremlin drept „stupide și absurde”. Zaharova pretinde că scurgerile s-au produs într-un teritoriu aflat sub „controlul total al serviciilor americane de informații”.
Oficialitățile daneze notează că prezența navelor rusești în zona respectivă a Mării Baltice nu e deloc ieșită din comun.
Nici una din conductele Nord Stream nu era în funcțiune în momentul presupuselor explozii, dar în ele exista gaz, care acum se scurge în Marea Baltică, ducând între altele și la creșterea prețurilor la gazele naturale în Europa.
### Vezi și... ### Saga Nord Stream continuă; Ungaria se opune sancțiunilor UE contra Rusiei