Îngrijorări în UE privind un posibil nou mare val de migranți venind din Afganistan

Luptători Taliban pe străzile orașului Ghazni din sud-vestul capitalei Cabul, 12 August 2021

Franța și Elveția s-au alăturat altor țări europene și au suspendat deportările afganilor cărora nu s-a aprobat cererea de azil, din cauza deteriorării situației de securitate din Afganistan, unde talibanii controlează părți importante din teritoriul țării.

Ministerul francez de interne a declarat agențiilor de presă joi că politica a intrat în vigoare de la începutul lunii iulie. „Urmărim situația îndeaproape alături de partenerii noștri europeni”, a spus el, citat de AFP.

Afganii au reprezentat anul trecut cele mai multe cereri de azil din Franța, aproape 8.900. Elveția a anunțat și ea miercuri că expulzarea solicitanților de azil respinși a fost suspendată „până la o nouă notificare, din cauza situației schimbate din țară”. La începutul acestei săptămâni, Germania și Olanda au anunțat că, de asemenea, nu îi vor mai deporta în Afganistan pe solicitanții de azil respinși. Uniunea Europeană din 10 august a declarat că ia în considerare mai mult sprijin pentru țările vecine cu Afganistanul, în așteptarea potențialelor sute de mii de refugiați care fug din calea Talibanilor, căutând refugiu în țările din vecinătate.

Există îngrijorări din ce în ce mai mari în Europa cu privire la repetarea crizei migranților din 2015, când peste un milion de migranți, inclusiv mulți din Siria, aflată într-un îndelungat război civil – au ajuns în UE.