Înmormântarea arhiepiscopului Desmond Tutu, militantul sud-african împotriva apartheidului, stabilită pentru 1 ianuarie

Desmond Tutu

Înmormântarea arhiepiscopului Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și veteran al luptei Africii de Sud împotriva dominației minorității albe, a fost programată pentru 1 ianuarie, la Cape Town.

Fundația lui Tutu a anunțat data funeraliilor, precizând că se fac pregătiri pentru o săptămână de doliu. Arhiepiscopul Desmond Tutu a murit la vârsta de 90 de ani, fundația sa făcând anunțul pe 26 decembrie. Cauza decesului nu a fost precizată.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa l-a numit pe Tutu un „campion al drepturilor universale ale omului”, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a numit „o sursă de inspirație pentru generații din întreaga lume”.

Tutu a fost una din forțele motrice ale mișcării împotriva apartheidului - politica de segregare rasială și discriminare aplicată de guvernul minoritar alb împotriva majorității de culoare din Africa de Sud. În 1984, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru opoziția sa nonviolentă față de apartheid. Un deceniu mai târziu, Nelson Mandela a devenit primul președinte de culoare al Africii de Sud, iar Tutu a fost numit în Comisia pentru Adevăr și Reconciliere, înființată pentru a investiga crimele comise în perioada apartheidului.