Însângerați, dar nu înfrânți: militarii ucraineni continuă să lupte la Soledar, în ciuda afirmațiilor Moscovei că a cucerit orașul

Militar ucrainean trăgând o salvă de mortiere contra pozițiilor rusești din apropiere de Soledar pe 14 ianuarie.

Pe 10 ianuarie, mercenarii din grupul rusesc Vagner au pretins că au dobândit controlul asupra orașului Soledar, deși luptele grele continuă în și în jurul acestui oraș minier din Ucraina





 

Un militar ucrainean trage salve de mitralieră contra pozițiilor rusești dinaspropiere de Soledar pe 14 ianuarie. Deși Soledar are o valoare militară infimă, cucerirea lui ar fi cea mai semnificativă victorie pe teren a Moscovei în mai multe luni de zile.

Un militar ucrainean cară un obuz de moertieră care va fi lansat contra pozițiilor rusești de lângă Soledar pe 14 ianuarie.

„Totul este complet distrus, aproape că nu a mai rămas nici un pic de viață. Ce vrea să câștige Rusia aici?”, se întreba săptămâna trecută președintele Volodimir Zelenski.

Vesta antiglonț însângerată a unui militar ucrainean în apropiere de Soledar. 

Nici una din tabere nu a spus ce pierderi a suferit în ceea ce mulți analiști numesc cea mai crâncenă bătălie din război.

O imagine de satelit din 10 ianuarie arată o parte din devastările suferite de orașul Soledar, oraș care înainte de război avea 10.000 de locuitori.

 

Un moment de răgaz al unui militar ucrainean în timpul luptelor de la Soledar pe 14 ianuarie.

În timp ce analiștii continuă să pună sub semnul întrebării importanța strategică a bătăliilor care se dau pentru Soledar și Bahmut, Rusia încearcă din răsputeri să cucerească aceste două orașe din estul Ucrainei, care se pare că au o valoare mai mult simbolică pentri Kremlin.

Militar ucrainean în apropiere de un vehicul blindsat BMP-2 lângă Soledar pe 14 ianuarie


 

UN BMP-2 ucrainean trage contra pozițiilor forțelor ruse de lângă Soledar.

O victorie rusă la Soledar va permite Moscovei să se apropie de orașul mai mare Bahmut, situat cam la 15 kilometri depărtare sud-vest.

Militari ucraineni trag o salvă cu un tun antiaerian spre pozițiile ruseși pe linia frontului de la Bahmut, 15 ianuarie 2023

Poreclită „Tocătorul de carne de la Bahmut”, bătălia pentru acest oraș, care avea înainte de război 70.000 de locuitori, durează de luni de zile, lăsând în urmă scene apocaliptice de moarte și distrugeri.

Militari ucraineni trag o salvă cu un lansator de rachete multiple BM-21 Grad  contra pozițiilor ruse din apropiere de Bahmut, pe 15 ianuarie.

Într-o declarație difuzată pe 15 ianuarie, președintele rus Vladimir Putin a pretins că rușii au cucerit orașul Soledar, spunând: „E o dinamică pozitivă [în luptă]. Totul se desfășoară conform planului”.

Kievul a respins afirmația lui Putin, declarând că luptele continuă.